Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 20 Mars 2019 09:00

Reportage: Östersjön på Skansen

Var kan du titta på spännande fiskarter och undervattensväxter, och samtidigt lära dig mer om vad som krävs för att livet under ytan ska må bra? Svaret är på Skansens nya satsning på Östersjön. Häng med när Barn i stans Barnpatrull inviger huset som rymmer ett helt hav!

text: Helén Bjurberg. foto: Angelica Söderberg.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Det har tagit fyra år att bygga klart, men nu ligger det äntligen där – mellan Skansen-Akvariet och Galejans tivoliområde, och med utsikt över Stockholms inlopps glittrande vatten – Skansens nya satsning på Östersjön: Baltic Sea Science Cente!

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

​Det känns både spännande och högtidligt när Barn i stans Barnpatrull bestående av bröderna Simon, 5 år, John, 8 år och Vincent, 10 år, slår upp de stora glasdörrarna och tar sina första trevande steg in i det nya stora betongkomplexet.

– Välkomna killar! Ni är faktiskt de första barn någonsin som får besöka Skansen på Östersjön! Allt är inte riktigt klart än, men lagom till premiären den 12 april kommer de sista bitarna falla på plats, säger Simon Lokko, som arbetar på Skansens informationsavdelning, och som tillsammans med akvaristen Patrik Jakubowski, ska guida Barnpatrullen runt bland alla fiskar och akvarier i dag.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Simon fortsätter att berätta om hur centret är uppdelat i en utbildningsdel för skolklasser och elever och en för vanliga besökare. Tanken är att alla besökare, oavsett ålder eller bakgrund, på en mängd olika sätt ska få en inblick i hur Östersjön ser ut och verkligen mår under ytan.

– Vi vill att den som besöker kunskapscentret verkligen ska få lära sig allt som går om Östersjöns miljö, men också vad vi tillsammans kan göra åt de problem som finns, säger Simon.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Barnpatrullen börjar rundvandringen på det nedersta våningsplanet. Väggarna här är mörka och ljuset från glaspartierna högre upp i huset når med nöd och näppe ner. Och det är just det som är tanken, att det ska kännas som att befinna sig längst ner på Östersjöns botten:

– Östersjön är överlag ett grunt hav. I genomsnitt är det bara trettio meter djupt, men ju längre ner man kommer desto mörkare är det eftersom inte solen når ner, säger Patrik, för den intresserade Barnpatrullen.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Lokalen är full av gigantiska akvarier med olika utseenden och former. Att fylla dem med vatten har tagit flera dygn. Här simmar många olika fiskarter, och precis som i verkligheten, finns det också olika typer av bottnar, och även vrak, klippor och stenar som alla är avgjutningar från den riktiga Östersjömiljön.

Medan Patrik visar runt och berättar allt om den spännande undervattensvärlden tar sig Barnpatrullen sakta, men säkert upp för de fem våningarna. Under tiden studerar de akvarierna med olika typer av växtlighet, fiskar, kräftdjur och andra vattenlevande djurarter.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Undervattenskänslan håller i sig till och med i trapphuset, där konstnären Daniel Fahlström, alias Huge Art, med hjälp av sprayfärg, skapat magnifika väggmålningar på temat hav. Levande vattenmiljöer, varvas med pedagogiska verktyg och digitala skärmar som tydliggör och förklarar vilka problem innanhavet står inför. Ju högre upp man kommer i huset, desto ljusare blir det.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

På översta våningen kommer Barnpatrullen slutligen upp över vattenytan. Här finns det stränder och klippor, men också skärgårdshus och båtar.

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

– Vad är det här för grejer? frågar John nyfiket, och pekar på en massa bråte som sitter uppsatt på väggen på översta våningsplanet.

– Jo, med den där tavlan vill vi visa hur lång tid det tar för allt som slängs i naturen att brytas ner, säger Patrik och visar sedan killarna hur de kan scanna alla produkter på tavlan för att se nedbrytningstiden.

– Ett tuggummi tar tjugo år innan det försvinner, konstaterar Vincent bekymrat.

– Ja precis, så det gäller att tänka sig för innan man ens slänger något överhuvudtaget i vattnet, eller hur? säger Patrik och Barnpatrullen nickar allvarligt till svar.

I dag har de lärt sig mycket om hur de kan bidra till att göra Östersjön till ett friskare hav i framtiden. Nu är det din tur!

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.

Baltic Sea Science Center


Östersjön kommer till Skansen i Baltic Sea Science Center. Huset innehåller akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium.

I akvarierna, med olika vattensystem, kan du se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav, och uppleva Östersjöns mångfald på nära håll.

Utställningen Längs kusten handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. Östersjöns utmaningar visar tre viktiga miljöutmaningar för Östersjön: övergödning, miljögifter och fiske.

I Pedagogiska huset finns utrymmen för undervisning med laboratorium och en filmsal dit alla besökare är välkomna.

Allt om Östersjön, en blandning av sött och salt som skapat ett unikt innanhav. Öppnar för besökare den 12 april 2019 och ingår i Skansens entré. Läs mer här!

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.
 

Barnpatrullen:Simon, 5 år: 
Det var roligt att gå i akvariet som
var en tunnel. Och att jag fick ett
gosedjur av mamma.


John, 8 år: 
Att se alla olika fiskar tyckte
jag var roligast. Fast maneterna är
lite äckliga.

Vincent, 10 år:
Jag tyckte att det var spännande att
se alla olika akvarier, med olika typer
av fiskar. Det är coolt att allt här inne
är precis som i verkligheten. 

Foto: Angelica Söderberg/Barn i stan.


Till toppen