Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 26 Oktober 2018 14:24

Björne gör comeback – på Maximteatern

För 31 år sedan sändes första avsnittet av Björnes Magasin i tv. Jörgen Lantz, spelade den folkkäre björnen i hela 13 år. Nu kliver Björne upp på Maximteaterns scen och med sig har han ett helt band i form av Kerstin Wikström, Anders Linder, Coste Apetrea och Peter Eyre. De tillhör faktiskt originalensemblen från starten. Björnes favoriter har premiär den 25 november.  

text: Anna Lekberg foto: Anna Lekberg

Björne som teater, hur kom ni på den idén?

– Den har vi haft i flera år, säger Coste Apetrea, som kommer att medverka som musiker i Björnes favoriter. Men från allra första början började Björne (på tv) när någon kom och behövde musik till en animerad film. Då gjorde vi vinjetten till Björnes magasin, utan att se programmet. Sedan blev producenten förtjust i Kerstin som varit i Brasilien och det passade bra i sammanhanget.
– När det gäller tv-programmet så träffade jag Jörgen Lantz, på en nattkabaret i Uppsala. Han sa att de behövde lite roliga tjejer till Björne. Jag kollade och skrev ungefär 50 program. Jag kände ju Jörgen och visste att han älskade att dansa och sjunga, så det var lätt att slänga in lite salsa, hamba och schottis åt honom. Anders och Jörgen var gamla kompisar från Ville Valle Viktor.
– Sedan ville vi göra en platta, Björnes favoriter, och vi gjorde sammanlagt två stycken. Flera av de sånger som är med på skivorna ligger till grund för föreställningen med samma namn på Maximteatern, säger Coste. 

Hur känns det att förenas igen?

– Jag känner onödigt bra känslor! säger Coste. Jag är också förvånad över hur väldigt bra och aktuellt det här är. Texterna är ju fortfarande mitt i prick. Det är väldigt hellylle teman för alla barn och föräldrar! 

Hur känns det att kliva i Björnekostymen igen?

– Det kändes bra och roligt! säger Jörgen Lantz. 

Vad betyder Björne för dig?

– Man blir präglad om man gör en roll väldigt längre. Det positiva har präglat mig och min första fru sa att jag blev snällare sedan jag börjat göra Björne. Man blir lite mjukare till sättet och det blev också väldigt tydligt eftersom jag spelade honom i 13 år. När man tar på sig kostymen så är det färdigt! Det är lätt att hitta tillbaka, man spetsar upp rösten lite och det sitter i ryggmärken, precis som en sångare kan ta höga C direkt! berättar Jörgen.

Vad får vi se på scenen och kommer publiken att känna igen sig?

– Man kommer absolut att känna igen sig! Men skiva nummer två tillkom samtidigt som det var en konflikt med SVT så den har vi aldrig hört i tv-rutan, det blir första gången från scenen, berättar Coste.
– Det som är nytt är också att det är en hel grupp som hälsar på på scenen. Det kommer att bli ett riktigt musikkalas, säger Kerstin. 
– Vi har byggt upp ett magasin här på Maxim! säger Jörgen. Björnes kompisar, Snigel och Hugo och Enöra kommer att vara med. Enöra är min barnsdomspinnhäst som mamma gjorde till mig. Det blir lekar, musik och sagor, i ett entimmesformat!

Varför ska man komma till Maximteatern för att se Björnes favoriter? 

– Man ska komma hit av flera skäl. Dels kan de som var barn då se föreställningen av nostalgiska skäl. Oavsett om man har barn eller ej. Och har man barn kan man bidra till ett en ny generation får se den! Björne är en positiv typ som inte förmedlar något aggressivt. Man kan känna sig trygg när man går och ser Björne. Ungefär på samma sätt som föräldrarna kände sig trygga när de lagade mat i köket samtidigt som barnen kollade på Björnes magasin. Barnen var trygga i soffan när de kollade på Björne och han är en trygghetsbjörn fortfarande, säger Jörgen. 

Läs mer om föreställningen här! 
 


Till toppen