Kul läsning från Barn i stan
Boktips
Publicerat 26 November 2019 14:45

60-talsnostalgi och vänskap

Hur var det att vara barn före skärmarnas och cykelhjälmarnas tid? Gösta & Mona – bästa vänner året om är Martin Widmarks och Mia Andrés första gemensamma bok. Den handlar om en spännande tid då barn ofta fick rå sig själva. Stina Wirsén har tecknat och boken passar för åldern 6–9 år. 

text: Karin Cedronius foto: Johannes AndréHej Martin och Mia! Vad handlar er bok om? 

– Den handlar om hur det var när vi var små, på 60-talet, och lekte på gårdarna i Linköping. Det var en annorlunda tid på många sätt. Det fanns bara en tv-kanal och bilden var svartvit. Vi hade inga mobiltelefoner och datorerna var inte uppfunna. Så vad gjorde man? Jo, man lekte. 

Vänskapen står i centrum i boken. Berätta! 
– En bästa vän är nog de flestas längtan. Gösta och Mona är inga hjältar, bara två helt vanliga barn men kraften och tryggheten i vänskapen gör att de klarar av massor med klurigheter. De vuxna är inte närvarande, då måste barnen lösa mycket på egen hand. 

Hur kom ni på idén till boken? 
– Många föräldrar känner nog igen barnens önskan: ”Snälla, berätta hur det var när du var liten!”. Det är det vi gör i den här boken.  

Varför är det så spännande för barn att lära sig om ”förr i tiden”? 
– En del barn tycker att det är fascinerande när de börjar förstå varifrån de kommer. Att mamma och pappa också varit små. Det är också roligt att upptäcka alla likheter, att vara barn då och nu kanske inte är så olikt ändå.  

Ni har skrivit boken ihop. Hur går det till? 
– Vi har pratat mycket och tittat på gamla foton och åkt tillbaka till kvarteren där vi lekte när vi var små. Det var spännande! Vi cyklade genom Martins kvarter tillsammans med vår vuxna son, Johannes. ”Vad stora träden är”, sa Martin. Sedan kom vi på att han inte hade cyklat på den vägen på femtio år! Ett träd – och en människa – hinner växa ganska mycket på femtio år. 

I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen lottar vi ut fem exemplar av boken Gösta & Mona – bästa vänner året om. 


Till toppen