Barn i stans bloggiga blogg
Reportage
Publicerat 05 September 2018 10:40

Nattfjärilar, malar och småfigurer – Bonniers Konsthalls nya utställning sätter hantverket i fokus

Bonniers Konsthall invaderas av nattfjärilar, malar och småfigurer! Nya utställningen NyMaterialism öppnar dörrarna den 5 september och är en grupputställning av konstnärer som arbetar med textil och keramik. Vi ställde några frågor till Bonniers Konsthalls konsthallschef och utställningens curator Magnus af Petersen som berättade om en utställning som många barn kommer tycka är spännande, rolig och intressant.

text: Anna Lekberg foto: Jean-Baptiste Berangér, Magdalena-Pruszynska-GuntherKan du berätta om er nya utställning Nymaterialism?

​– På senare år har många konstnärer börjat arbeta med textil och keramik – vi tyckte detta var intressant och inte minst visuellt väldigt spännande. I utställningen möter vi 13 konstnärer från sex olika världsdelar (vi har ingen tyvärr ingen från Antarktis). Textil och keramik har funnits sedan den mänskliga civilisationens begynnelse – i alla kulturer – och varit så självklara att vi kanske inte tänker på dem eller ser dem som de fantastiska konstnärliga uttryck de är. I den här utställningen tittar vi närmare på det – och sätter in det i ett samtida perspektiv. 

Hur kommer det sig att konstnärer fått ett ökat intresse för hantverk tror du? På vilket sätt ser vi det i den samtida konsten?

– Jag tror det finns många skäl. Ett sådant är att så mycket av all kommunikation och så många bilder i dag ses bara genom en mobiltelefon. Och att vi längtar efter det taktila, sinnliga och mer direkt närvarande. På ett mer generellt och filosofiskt plan så börjar man även inom många andra discipliner och vetenskaper mena att man under det sena 1900-talet och början av 2000-talet försökte förstå och förklara världen med alltför språkligt och kulturellt inriktade teorier, och att den fysiska, materiella verkligheten – inte minst naturen  –  inte ägnades tillräcklig uppmärksamhet. Här talar man i dag om Nymaterialism som en ny förståelse och ett nytt intresse för det materiella. 

Vilka konstnärer ser vi på utställningen och hur/varför har de valts ut?

– Det är tretton konstnärer: Tonico Lemos Auad, Andrea Büttner, Andreas Eriksson, Theaster Gates, Petrit Halilaj, Katrine Helmersson, Sheila Hicks, Abdoulaye Konaté, Ellen Lesperance, Éva Mag, Britta Marakatt-Labba, Lee Mingwei, Francis Upritchard. De där valda för att vi har sett deras konst och tycker den är fantastisk och för att de tillsammans lyfter fram ett par tematiken som utställningen kretsar kring – alla för inte likartade saker – men förenas ändå av att materialen har en stark närvaro.


Hur är utställningen uppbyggd? 

– Här finns såväl stora installationer som små och stora vävar och keramikobjekt. Det finns figurativa skulpturer och berättelser om vissa verks nästan magiska krafter (man kan låna en tröja som konstnären menar ger en mod när så behövs) –  det finns också människor som lagar trasiga kläder åt publiken medan de samtalar – och berömda keramiker som arbetar i en keramisk verkstad mitt i utställningen – vi vill visa på närheten mellan konst och liv. Och överraska publiken. 

Varför får man inte missa Nymaterialism!

– Jag tycker såklart om alla verk – men jag tror barn kommer bli särskilt fascinerade av Petrit Halilajs stora nattfjärilar eller malar av kelim-mattor som sitter i taket och på väggarna – och Francis Upritchards märkliga små figurer i starka färger som står på ett bord.  

I anslutning till utställningen kommer Bonniers Konsthall att hålla en höstlovsworkshop med keramikern Joanna Günther. Med inspiration från utställningen blir det skaparverkstad med möjlighet för barnen att skapa egna saker. 

Läs mer om höstlovsworkshopen Själfabriken!
Läs mer om utställningen här!

 

 

 

 


Till toppen