Vikingar i Uppsala – utforska forna tider

Hur var det nu egentligen, hade vikingarna horn på sin hjälmar? Offrade man verkligen människor som i TV-serien Vikings? Varför byggde man gyllene tempel?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/vikingar-4-900x600-1.jpg

Uppsala och Uppland utgör en av landets rikaste regioner för den som vill upptäcka fornminnen från vikingatiden. En tid i vår gemensamma historia som fascinerar alla generationer, vuxna som barn. Det här är den kompletta guiden för hela familjen till vikingastaden Uppsala!

Gamla Uppsala Museum – se originalfynd från vikingatiden

Besök Gamla Uppsala museum i en av Skandinaviens mest värdefulla kulturmiljöer och ta del av de myter som spunnits kring denna plats genom århundraden. I museets basutställning finns unika originalfynd från kungshögarna som länge var symbolen för en storslagen forntid. Museet erbjuder guidad visning och familjeaktiviteter varje helg under lågsäsong, samt dagligen under högsäsong, vilka ingår i inträdespriset. Det går även bra att boka egen visning, kämpalekar eller annat roligt.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Gamla-uppsala-museum.jpg

Under museets Virtual Reality-vandring, som sker i museet, är du utrustad med VR-glasögon och handkontroller och kan spana in hur Gamla Uppsala såg ut ca år 650 e.v.t. De många interaktiva inslagen gör turen till en given barnfavorit! Det erbjuds även en virtuell visning utan VR-glasögon där en guide visar på storskärm.

Läs mer här!

Disagården – friluftsmuseum i Gamla Uppsala

Disagården visar en uppländsk bondby med hus och gårdar, soldattorp, odlingar och djur. Här får besökaren en inblick i hur folk levde på landsbygden under 1800-talets senare del.

Här kan du dofta på mynta i trädgården och lägga handen på solvarmt timmer. I hagarna hittar du linderödssvin och roslagsfår och på fägården pickar hedemorahöns.

Följ med på spännande vandringar för både barn och vuxna med olika teman och hör om arbetsförhållanden, sociala skillnader, kärlek, folkmedicin och folktro.

Läs mer här!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Disagarden.jpeg

Lär dig spännande historia på Upplandsmuseet

Upplandsmuseet är ett kulturhistoriskt länsmuseum. Museet visar utställningar, dels fasta utställningar om Uppsala stads historia och om uppländsk forntid under 5000 år, dels aktuella utställningar kring olika tema med såväl uppländskt fokus som globala utblickar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Upplandsmuseet.jpg

Tycker barnen det är tråkigt med museum? Garanterat inte på Upplandsmuseet! Här har man satsat hårt på att även de yngsta medborgarna ska tycka det är kul och lärorikt med historia. T.ex. har man barnutställningen Lilla Kvarn, som för tankarna till Pelle Svanslös, där alla utställningsföremål går att ta på och leka med.

Läs mer här!

Imponerande fornminnen på Gamla Uppsala Högar

Under järnåldern fanns ett rikt och välutvecklat samhälle omkring Uppsala högar. Här låg en kungsgård och här samlades svearna för att dyrka sina gudar. Gamla Uppsala högar är ett perfekt utflyktsmål för dig som tycker om vacker natur och spännande historia.

Läs mer här!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/04/Gamla-hogar.jpg

Läs mer om vad som händer i Uppsala i sommar!