https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/04/camilla-brinck-musse-helium.png

Musse & Helium-kalas!

Camilla Brincks böcker om de modiga mössen Musse & Helium har sålts i 1 miljon exemplar! Skriv ut och färglägg era egna partyhattar och masker med Musse & Helium-motiv.

Bokserien om Musse & Helium är en succé som kommit för att stanna – i alla fall om man frågar idésprutan och författarinnan själv, Camilla Brink. Författare var dock det sista hon trodde att hon skulle bli, med dyslexi i bagaget trodde hon att det var omöjligt. Men nu lever hon sin dröm i sällskap av två mycket egensinniga och äventyrliga små möss som aldrig låter henna vara ifred.

– Förutom det spännande äventyret, så tror jag att det är Musse & Heliums personligheter som gör att böckerna är så omtyckta. De vågar visa sig sårbara, prata känslor, de gör misstag, erkänner det och lär sig av dem. Musse, Helium och deras vänner är fina och omtänksamma mot varandra. De retas självklart ibland, men har alltid en god ton och visar varandra respekt. För- utom att barnen gillar böckerna, så tror jag att Musse & Heliums framgång även beror på att föräldrarna tycker att böckerna är underhållande och roliga att läsa ihop med sina barn. Jag jobbar stenhårt med att böckerna även ska vara under- hållande för de vuxna. Jag tycker nämligen att det är superviktigt att man får dela glädjen, att det ska vara kul för båda parter. För vi vet ju att delad glädje är dubbel glädje! Musse och Helium är en bok för hela familjen att samlas runt, där man får skratta, gråta och hålla andan ihop när äventyret blir galet och spännande.

– Nästa äventyr kommer att utspela sig uppe i vår vanliga värld, människovärlden. Det visar sig att vår värld inte är så vanlig som vi tror. Så den nya serien, likt den första, kommer att innehålla en massa magi och äventyr den med. Det händer en massa saker, till exempel dyker både roliga och farliga nya karaktärer upp. Musse & Helium älskar att underhålla och de är här för att stanna!

– Oj, det är nästan svårt att återberätta. Det kan låta lite knasigt, men jag jobbar ju även med musik och för cirka sex år sedan när jag satt i studion och skulle skriva en duett, så skulle jag förvandla min kvinnliga röst till en manlig. Det kan man göra idag med hjälp av ett program i datorn, det knasiga var bara att jag råkade skruva åt fel håll, så istället för att höra en manlig röst i mina hörlurar, så hörde jag helt plötsligt en väldigt ljus och pipig röst som härmade precis allt jag sa! Figurens röst som jag hörde i mina lurar lät så levande och jag såg direkt hur den lilla karaktären såg ut; det var Musse som dök upp! När jag sedan skruvade lite till så dök även Helium upp. Även hon var väldigt levande, läskigt levande, inne i mitt huvud. Sedan den dagen ”flyttade” de två mössen in hos mig. Jag sa under en längre tid att Musse & Helium kom till av ett misstag, men idag tror jag inte att det var så, utan att Musse & Helium har en massa saker de vill förmedla till barn, runt om i hela världen, och det ska tydligen ske genom mig. Jag har fått äran att skriva ner deras historier som de så tydligt beskriver för mig. Och det – kan jag med stolthet berätta – är en stor ära för mig!

Hela texten & intervjun kommer från bonniercarlsen.se