https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/07/stina-wirsen-vemskalas.webp

Stina Wirsén minns både roliga och förskräckliga kalas

Med små medel lyckas Stina Wirsén skildra vardagens små obekvämligheter på ett sätt som skapar omedelbar igenkänning. Berättelserna träffar en rätt i hjärtat medan man rodnar lite.

Publicerad i juli 2023

Det gäller såklart även det senaste tillskottet i Stinas Vem-värld. Knis fyller år och det vankas kalas. Men varför dyker det helt plötsligt upp gäster som Knis inte känner? Och den där koalabjörnen som knycker all uppmärksamhet orkar man ju inte med…

I ett samtal med Stina passade vi på att fråga varför det här med kalas är ett känsligt ämne. Hon säger:  ”Kalas är laddat för både barn och vuxna. Förväntningarna kommer både inifrån och utifrån, har jag kompisar? Vill dom komma? Tänk om det inte blir roligt? Tänk om jag får fula och dåliga presenter?”.

Ja det stämmer ju verkligen, kalas kan verkligen skapa en liten klump i magen. Vidare om sina personliga erfarenheter av kalas så avslöjar Stina att hon har både bra och dåliga erfarenheter av sådana här festligheter.

Jag minns roliga kalas – och förskräckliga

Stina Wirsén

”Jag minns roliga kalas – och förskräckliga. Mycket social press, jag har alltid varit både social – och inte. Mitt behov av ensamhet är stort, som vuxen är det lättare att reglera och styra sin tid. som liten är man helt i händerna på andra- även på dom som bara vill en väl… tex kan man ha önskat sig ett stort kalas… sen när den dagen kommer vill man bara sitta i sin ritskrubb ifred med sina pennor…”

Ja, kanske har man inte ens riktig koll på vad ett kalas är som liten, men det ska visst vara vansinnigt kul! Då blir förväntningarna minsann höga. Vi frågar om Stina vet hur man ska kunna ha rimliga förväntningar och undvika en totalpartykatastrof?

”Oj, svår fråga. Kanske är det en bra idé för många att börja med små kalas? Två kompisar och en farmor kan bli en jättebra fest!”

Vem-världen är det lätt att trivas i, som författare kan man tänka sig att det kan vara svårt att kliva ur den, eller? ”Just nu är jag nästan bara där, för vi jobbar med nya tecknade Vem-filmer! Det är ägg som ska kläckas och nya vuxna som ska bli kära i ens pappa, det är någon som har kissat i stora sängen och någon som inte vågar klättra upp på den stora höga stenen…”.

Vi konstaterar att det är full rulle i Vem-världen och försöker pressa Stina på vem hon har varmast känslor för i det rika persongalleriet men där sätter hon stopp: ”Nej, man får INTE fråga vem som är ens favoritfigur”.

Hela texten & intervjun kommer från bonniercarlsen.se