https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/09/Yumi-Tomu-scaled.jpg

Yumi & Tomu ser världen som en färgglad lekplats

Yumi & Tomu är några av Sveriges största youtubers. Just nu är duon på turné, möter fans och signerar Yumi & Tomu – i spelmästarens händer, den första boken i en serie. Boken är rikt och klurigt illustrerad av Gustaf Lord, på ett sätt som gör att läsaren måste vara extra engagerad i berättelsen. Kanske behöver Yumi & Tomu till och med läsarens hjälp för att klara utmaningarna!

I samarbete med våra kompisar på Bonnier Carlsen

Yumi  & Tomu producerar innehåll för kanalen i sitt Pandaihus i Uppsala. Med sina roliga och kärleksfulla kortfilmer på nätet vill de skapa underhållning för barn, med snällare tilltal än mycket annat som finns på Youtube. Och med tanke på de hundratusentals följarna är det lätt att konstatera att de lyckats. I en intervju berättar de om sin nya bok och hur det är att arbeta som youtubers.

Vilka är Yumi & Tomu?

Två rastlösa rackare som gärna ser världen som en färgglad lekplats där alla är bjudna på kalas. Vi älskar att skapa historier tillsammans på våra plattformar, och har jobbat med just digital familjeunderhållning de senaste sex åren.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/09/yumi-tomu.png

Vad handlar er debutbok I Spelmästarens händer om?

Vi har inte många fiender här i världen. Rättare sagt så har vi faktiskt bara en fiende. Hans namn är Spelmästaren. Hans dröm är att få många följare på sina plattformar. Men inte för att sprida glädje och goda ting, utan för att sprida sin bittra och elaka syn på världen. Så vi har haft en mångårig fight mot Spelmästaren, och i vår debutbok Yumi & Tomu. I Spelmästarens händer så får vi följa med tillbaka i tiden då Spelmästaren för första gången kontaktar Yumi & Tomu.

…när vi hamnat i klistret i boken, kommer vi be läsaren om hjälp

Hur kom ni på idén?

Idén kommer från att det är väldigt många av våra följare som vill veta mer om Spelmästaren och hans historia. Så nu får vi äntligen se hur det gick till när Yumi & Tomu för första gången träffar Spelmästaren.

Hur har upplevelsen varit att skriva jämfört med ert arbete som youtubers?

Vi jobbar med ganska korta ledtider med våra egna digitala produktioner. Det kan vara under 24 timmar från idé till publicering. Att ta klivet in i bokvärlden har varit enormt lärorikt för oss. Vi kommer ju in i bokvärlden med helt nya ögon, och vår ambition har från start varit att få läsaren att känna sig involverad i berättelsen, precis som i våra Youtubevideos.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/09/Yumi-Tomu-mitti-bild-scaled.jpg
Med sina roliga och kärleksfulla kortfilmer på nätet vill Yumi & Tomu skapa underhållning för barn, med snällare tilltal än mycket annat som finns på Youtube. Foto: Stefan Tell

Det känns som att läsaren behöver hjälpa Yumi & Tomu, kan ni avslöja något om det?

Vi brukar själva ställa oss frågan, vad är en Youtubevideo egentligen? Vanligtvis är videos till för att konsumeras, men vi förstod ganska tidigt att med kreativitet och påhittighet kan man göra så mycket mer. Vi låter våra tittare påverka utgången på våra videos, och de har alltid chansen att rädda olika situationer åt oss. När vi började fundera kring boken så var det givet att våra läsare måste fortsätta hjälpa oss! Utan dem är vi ingenting. Så när vi hamnat i klistret i boken, kommer vi be läsaren om hjälp. Kanske kan de skaka på boken så att en nyckel ramlar ner? Eller hjälpa oss leta efter gömda bananer i Spelmästarens laboratorium? Det känns alltid tryggt att våra följare kommer till undsättning när vi hamnat i trubbel. Och boken kommer inte vara ett undantag.