https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/barnboksfestival.jpg

Barnboksfestival med mycket bokskoj på Medborgarplatsen

Kryssa den 19-22 maj i kalendern! Då är det bokfest i stan när Stockholms bokhelg går av stapeln för andra året i rad. I år är fokus lika stort på barnen som de vuxna och på söndagen är det extra festligt när barnböckerna får en helt egen festival. Det bjuds på allt från högläsning, musik och författaträffar till pyssel, fiskdamm och en massa annat skoj.

Barn i stan ringde upp en av grundarna till bokhelgen, Thomas Olsson, för att reda ut vad vi egentligen kan vänta oss under bokhelgen.

Hej Thomas Olsson! Du är en av grundarna till Stockholms bokhelg. Hur kom ni på den här idén?

– Det var förra året när jag och min kollega Martin Kaunitz insåg att det inte skulle bli någon vanlig bokmässa, för andra året i rad, på grund av pandemin. Då ville vi skapa något som åtminstone delvis ersatte de uteblivna författarmötena, samtalen, föreläsningarna, minglen och allt annat man brukar få på bokmässan. I år har vi satsat extra mycket på barnen eftersom det visade sig att barnfamiljerna uppskattade Stockholms bokhelg lika mycket som våra vuxna besökare.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/370463-scaled-e1652361510544.jpg
De omåttligt populära Youtube-kompisarna Tomu och Yumi signerar sin nya bok på Science Fiction-bokhandeln under Stockholms bokhelg. Foto: Stefan Tell

Vad kan barnfamiljerna göra under Stockholms bokhelg?

– Det finns massor av roliga saker att göra varje dag, hela helgen. Allt från författarmöten, högläsning och bokloppisar till att rita en gemensam serieberättelse på Kulturhuset. Men den riktigt stora dagen för barnen är söndagen den 22 maj.

Vad händer då?

– Då är det barnboksfestival på Medborgarplatsen. Flera stora barnboksförlag har gått ihop och skapat en scen med musikframträdanden, fiskdamm, tipspromenad, pyssel och en massa annat kul. Det kommer finnas gosiga maskotar att krama och självklart är flera av våra stora barnboksförfattare och illustratörer där också för att träffa sina unga läsare. Bland andra Jujja Wieslander, Sven Nordqvist, Sören Olsson, Anders Jacobsson och Johan Anderblad, för att nämna några. Det blir också liveteckning med illustratören Johan Egerkrans och dans med Mumintrollet. Kanske dyker även Mamma Mu och Kråkan upp … Vi håller till både ute på torget och inne i Tranströmerbiblioteket.

Har du någon egen favoritpunkt under festivalen att tipsa om?

– Min sjuåriga dotter är helt lyrisk över att få träffa Youtubeparet Tomu och Yumi som ska komma till Science fiction bokhandeln i Gamla stan och signera sin bok på lördagen kl 14:30. Det vill man inte missa om man är ett fan. Jag kan även tipsa om Seriefestivalens barnprogram på Kulturhuset Stadsteatern lördag 11:00 – 17:00 och Familjen Knyckertz på barnboksfestivalen på Medborgarplatsen, söndag kl 15:20.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/Anders-Sparring-och-Per-Gustavsson-Familjen-Knycke.jpg
Anders Sparring och Per Gustavsson, också kända som bröderna Knyckertz, är två av många populära författare som dyker upp under Barnboksfestivalen på Medborgarplatsen den 22 maj. Foto: Sara MacKey

Ni har så många programpunkter! Hur ska man kunna välja bland ett så stort utbud?

– Vi har en funktion på vår sajt, stockholmsbokhelg.se, där man kan filtrera efter genre, stadsdel och författare för att plocka ut russinen ur kakan efter sina intressen. Kryssar man i ”Barn och ungdom” kommer allt som har med barnlitteratur upp som förslag. Sen skapar man helt enkelt sitt eget personliga schema för hur man vill röra sig runt i stan under helgen, och vad man vill besöka.

Kostar det något att delta på Stockholms bokhelg?

– Nej, alla barnaktiviteter är helt gratis.

Fakta om Barnboksfestivalen:

Barnboksfestivalen på Medborgarplatsen går av stapeln 22 maj kl 10-16. Fritt inträde. Läs mer på www.stockholmsbokhelg.se

Arrangörer: B. Wahlströms, Rabén & Sjögren, Bokförlaget Opal, Berghs Förlag, Natur & Kultur, Bonnier Carlsen och Alfabeta i samarbete med Tranströmerbiblioteket.