
Den stora läsutmaningen är avgjord
5969 – så många böcker har eleverna i klass 4 i Hindbyskolan i Malmö läst under hösten. Det gör dem till vinnare i barnboksbranschens tävling ”Den stora läsutmaningen”. För bedriften belönas de med en spännande klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby.
Deckare, fantasy, hästböcker och en hel massa andra genrer. Variationen är rik på alla de böcker som har slukats under höstterminen 2021, när över tusen fjärdeklasser tävlade i barnboksbranschens gemensamma satsning ”Den stora läsutmaningen”. Tillsammans har de läst inte mindre än 431 517 böcker under perioden 15 september till 15 december. Det blir i 16 böcker per elev i snitt, och cirka en bok per elev och vecka.

– Det är jätteroligt att så många har deltagit i tävlingen och att de tillsammans har läst så många böcker. För är det något vi vet är det att mängdläsning är viktigt för att bygga upp sin läsförmåga – att bygga läskondis helt enkelt, säger Jenny Helldahl, kommunikationsansvarig på Bonnier Carlsen som tillsammans med Rabén & Sjögren, initiativtagare till projektet, Natur & Kultur och Adlibris har skapat lästävlingen.
Vinner en klassresa
Flest böcker av alla läste klass 4 i Hindbyskolan i Malmö. Det gör dem till vinnare i årets tävling och för detta belönas de med en klassresa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidat besök på Astrid Lindgrens värld, Astrids barndomshem Näs och i den nya Filmbyn.

Reglerna för att tävla är enkla: eleverna, som går i fyran, ska läsa böcker på sin nivå och enbart fysiska böcker räknas, förutom för de elever som har ljudböcker som hjälpmedel förstås.
– Vi ville att tävlingen skulle vara så inkluderande som möjligt, så att både bokslukaren och den som kanske aldrig läst en bok tidigare skulle kunna vara med och tävla på samma villkor, säger Jenny Helldahl.
Fånga upp läsintresset
Därför har eleverna – i samråd med sin lärare – läst allt från lätt-att-läsa-böcker till tjocka Harry Potter-böcker.
– Anledningen till att de ska läsa fysiska böcker är framför allt att det faktiskt är skillnad på att läsa och lyssna. Ljudböcker är jättebra och kan ge fantastiska läsupplevelser, men för att få läsflyt måste man läsa text, det finns ingen genväg,
Varför vänder ni er till just fjärdeklassare?
– Utredningar visar att barns läsintresse sjunker i tioårsåldern. Då börjar många på aktiviteter och får andra intressen som konkurrerar ut böckerna. En del barn har kanske inte ens läst så mycket innan dess. Så det är en bra ålder att fånga upp och utveckla barnens läsintresse, säger Jenny Helldahl.

Beppe har peppat
Genom hela läsresan har eleverna haft den populära programledaren och författaren Beppe Singer som tävlingsledare. Han har peppat och inspirerat eleverna via tävlingens Youtubekanal och Instagram. De har bland annat fått utmaningar av Beppe som har gjort flera roliga aktiviteter under tävlingsperioden.
– Jag är lika positivt chockad som alla andra aktörer bakom Den stora läsutmaningen. Vi hade ju alla hoppats på att trigga igång eleverna och få dem att läsa mer. Men att de skulle läsa så många böcker var det nog ingen av oss som var beredd på. Det är otroligt ödmjukt att få vara en del av ett så stort, meningsfullt och inspirerande projekt, säger Beppe Singer.

Träffat favoritförfattare
De tävlande eleverna har också fått möta flera av sina favoritförfattare under hösten: Ingelin Angerborn, Elin Ek och Anders Sparring & Per Gustavsson, som skrivit böckerna bakom 2021 års julkalender, Familjen Knyckertz, har alla deltagit i digitala författarsamtal dit barnen har kunnat skicka in frågor.
– Det har varit väldigt populärt och vi har fått in så många frågor från barnen. Bara till Elin Ek kom det in över 1500 frågor! Många har tittat på de olika klippen i helklass, det är jätteroligt, säger Jenny Helldahl.

Mer tävling
Förutom lästävlingen har eleverna även kunnat delta i en bokrecensionstävling, där de som laddat upp flest bokrecensioner på boktipset.se tävlar om fina bokpaket och biobiljetter. Den stora läsutmaningen har blivit en större succé än vad arrangörerna någonsin hade vågat drömma om. Nu planeras det redan för nästa års tävling.
– Responsen har varit enormt positiv och vår enkät visar att läsningen bland de deltagande klasserna har ökat med i snitt 70 procent! Därför vill vi så klart göra detta till en återkommande läsutmaning varje höst. Vi kommer nog att tweaka reglerna något till nästa omgång, och göra dem ännu tydligare, men på det stora hela kommer det se liknande ut som i år. Då hoppas vi så klart att slå årets rekord och läsa ännu fler böcker, säger Jenny Helldahl.
- Text: Karin Cedronius

Den Stora Läsutmaningen är en årligen återkommande tävling där den fjärdeklass som läser flest böcker under höstterminen vinner en fin skolresa. Med tävlingen vill barnboksbranschen uppmuntra till läsning med både bredd och höjd. Alla läser på sin nivå och efter sina intressen och smak, men med en gemensam nämnare: ju fler böcker som läses, desto större blir ordförrådet. Man bygger sin läskondis helt enkelt! Bakom tävlingen står Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen, Natur & Kultur och Adlibris.
Nästa tävling drar igång den 15 september, 2022. I mitten av maj öppnar anmälningen för höstens kommande fjärdeklassare.
Hyllningsfilm till alla läsutmanare!