https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/Sara-Ylva-Bonnier-Carlsen-scaled.jpg

Ny bok i serien om Förskolan Skräckis & show på G!

Förskolan Skräckis är ingen vanlig förskola – här går bara läskiga barn! Böckerna om barnen på Skräckis är mysrysliga berättelser för de yngsta bokslukarna. I juni släpps den femte boken i serien och vi tog ett snack med författarna, Bolibompa-veteranerna Sara Edwardsson och Ylva Hällen! Det ryktas bland annat om en sagoshow …

Den här artikeln är ett samarbete mellan Barn i stan och Bonnier Carlsen
Foto:  Felicia Kvarfordt

Hej Sara och Ylva författarna till böckerna om Förskolan Skräckis! Berätta lite om er själva!

Vi lärde känna varandra på SVT där vi sedan över 25 år gjort barnprogram både framför och bakom kameran. Vi har båda tagit fram många kända titlar och blivit nära vänner med många generationer barn. För några år sedan upptäckte vi kraften i att sätta ihop våra fantasifulla och kanske lite knasiga huvuden. Inte minst som författare till manus och böcker. När vi hittar på tillsammans är vi ostoppbara! Ett av våra gemensamma projekt är bokserien Förskolan Skräckis som vi bara älskar att jobba med.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/bonnier-skrackis.png
I femte boken om barnen på Förskolan Skräckis möter vi Mumion, som ofta försvinner in i en bok i stället för att försöka hänga med i kompisarnas lek.

Berätta om Förskolan Skräckis!

Skräckis är en förskola inklämd mellan människornas hus mitt i stan. Där går bara läskiga ungar som älskar att busa, leka och skrämmas! De är olika sorters monster, vart och ett med sina unika egenskaper. Varje bok handlar om en av dessa tretton skräckisar. Ett spännande äventyr som utspelar sig i en förskolemiljö där alla barn kan känna igen sig. Ibland kan det vara jobbigt att vara speciell, ett spöke som har svårt att synas, en vampyr som är allergisk mot allt utom blod, mumie som är så inlindad att han har svårt att hänga med i den fysiska leken. Men skräckisarnas egenskaper är också det som gör dem till riktiga hjältar när det gäller att lösa en knivig situation. Förskolan skräckis är en rolig serie med lagom mycket spänning som älskas av läsare i förskoleåldern.

Det kommer att bli vampyräventyr, folkparksspöket, musik och dans!

Om ”Sagoshow med Ylva och Sara”

Det kommer en show! Berätta mer!

Sagoshow med Ylva och Sara kommer turnera runt i Sverige med Folkets hus och Parker under hösten. Det kommer att bli vampyräventyr, folkparksspöket, musik och dans!

Det här är första gången vi åker på en turné tillsammans! Det blir en mysig och lite knasig show.

En av böckerna från serien om förskolan Skräckis kommer till liv med bildspel, ljud och dramatisering, allt kantat av originalmusik med sång och dans skriven av Klas Backman och artisterna själva. Publiken dras in i ett mysteriet och tillsammans med ett spöke får de hjälpa Ylva med att klura och berätta. Och dansa såklart!. Publiken blir hjältar de också, precis som Pyro.

Vilka av barnen på förskolan Skräckis känner ni mest igen er själva i?

Ylva
Jag känner igen mig i Häxanne. Min fantasi skenade när jag var barn och jag kunde ibland inte låta bli att ljuga, det bara blev så för att det kändes mer spännande. Tur att jag blev författare, idag har jag nytta av fantasin

Sara
Devil! Det ryker ur öronen när hon blir arg, tvekar inte att försvara sina vänner och har en himla massa leklust. Men jag känner igen mig i Trollsa också, för hon älskar blingbing och att prata med djur. 

Fakta: