Utställning: Gastar, generaler och gudinnor

Dansmuseet

Senast uppdaterad: 2019-03-03

Beskrivning
Kabukinō och jingju? Masker, scenmodeller, stav- och skuggspelsdockor, kostymer och bildkonst från Japan, Kina och Tibet. Hämta inspiration från utställningen och skapa sedan dina egna skuggspelsfigurer, material ingår.

Mer om utställningen:
Mytologiska gestalter som solgudinnan Amaterasu, liksom historiska hjältar och legendariska skurkar, uppenbarar sig i den levande tradition som fortfarande skapar teatern och dansen i dessa länder.

Sagor och sägner, liksom skildringar av krigiska bragder och nederlag levandegörs i scenkonsten. Vissa av föremålen har överlevt mirakulöst, till exempel den hundraåriga kinesiska stavdocksteater som brukats av en kringresande artistgrupp och som nu finns i Dansmuseets samlingar.

Gastar, Generaler och Gudinnor visas några av de främsta föremålen som förvärvats av Rolf de Maré (1888–1964) under hans omfattande resor i Asien och nu utgör en unik samling. I utställningen beskrivs och förklaras traditionella teater- och dansformer som kabuki, nō, gagaku, jingju och kinesiska lokala teaterformer.

HITTA HIT

Tunnelbana: T-centralen (alla linjer) eller Kungsträdgården (blå linje).
Tider

Öppettider: 17/2–31/8 tis–fre 11–17, lör–sön 12–16.

Kostnad

Entré: vuxna 80–120 kr, barn 0–18 år gratis.

Info
Bra att veta
  • Okej med egen matsäckNej
  • SkötbordJa
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • KaféJa
Karta

på gång just nu

Här kommer några av redaktionens favoriter som man inte får missa!

Till toppen