Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 21 Oktober 2018 08:00

Grävlings resa – en saga om att blåsa bort och hitta hem

Cecilia Heikkilä är illustratör och formgivare. Hon har illustrerat böcker, bokomslag och antologibidrag, bland annat Singers melodi och Pixi adventskalender, och illustrerar även nyutgivningen av muminböcker med start nu i höst. Grävlings resa – en saga om att blåsa bort och hitta hem är hennes första egna bilderbok. Det är en finstämd, magiskt illustrerad bilderbok om vänskap och längtan efter det som finns bortom horisonten.

text: Lisa Sandegård. foto: Emil Malmborg.

Hej Cecilia Heikkilä! Vad handlar din nya bok om?

– Hej! Min nya bok handlar om en ensam Grävling. Förr i tiden har han varit en sjökapten som seglat på världens alla hav, men nu bor han själv på en ö och har blivit grå och ängslig och han aktar sig för allt som kan vara farligt eller annorlunda. Men en dag blåser det upp till storm och ett litet trassligt djur flyter i land. Sedan tar äventyret fart. Och som med alla stora äventyr och upplevelser ska det förändra Grävling, och hans nya vän, så att inget någonsin mer ska vara sig likt efteråt.

Vem ska läsa Grävlings resa och varför?

– Alla! Men i bokhandeln står den nog i hyllan för åldrarna 3–6 år. Men jag hade inte någon ålder eller person i åtanke när jag skrev och ritade boken. Jag ville skriva om ett stort äventyr som gärna fick vara lite farligt, men slutade i något bra. Grävlings resa handlar om förändring, längtan och att ett äventyr ibland är det bästa som kan hända, även om man inte valt det själv. Man kan använda boken till att fundera över saker som händer som man inte alltid kan styra över eller förstå sig på. Och att äventyr kan vara av det slag att man inte vet att man varit med om ett – förrän det är över.


Hur var det att få berätta med både text och bild?

– Oerhört lyxigt och roligt! Jag har fått bygga upp en värld där jag fått bestämma allt, och klura på hur jag skulle jobba med text och berättande. När något skulle visas i en bild eller bara sägas med ord. Men det har också gjort att jag hela tiden ändrat mig och skrivit och ritat om hela tiden eftersom jag fick bossa över alltsammans. 

Kommer det fler böcker om Grävling?

– Jag hoppas det! I boken är Grävling, och hans besättning, ute på en lång resa. Det finns många saker som jag vet helt säkert händer där mellan uppslagen som inte visas i boken. Och nu har jag funderat så mycket på personerna och deras värld, att jag känner att där finns massor mer att berätta om! Sedan gör Grävling själv faktiskt ett inhopp i min kommande bok Jultröjan, men där är det katten Fransson som är huvudperson.

 

Kommer det fler böcker som du både skriver och illustrerar?

– Ja, nu närmast är det boken Jultröjan som kommer till hösten. Den har tidigare funnits med som pixibok i Pixiadventskalendern och i en antologi. Men nu kommer den som en stor fin bilderbok! Sedan jobbar jag på flera andra idéer som ännu bara är små skisser, utrivna lappar och textrader på ritbordet. 

Vad handlar Jultröjan om?

– I Jultröjan får vi följa katten Fransson en kall och klar vinterdag, precis när första snön kommit. Fransson bor i ett dragigt hus av kartong och äger bara en enda sak, en stickad tröja. En dag på promenad fastnar tröjan i något och börjar maskas upp. Och det är någon som börjat dra i den andra änden av tråden. Fransson måste följa efter för att klara sig, och allt slutar på en oväntad plats.
 

 

Tävla om den finfina bilderboken!


I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen ger vi nu fem läsare möjligheten att vinna varsitt signerat exemplar av nyutkomna Grävlings resa – en saga om att blåsa bort och hitta hem.

Tävlingsfråga: Vart skulle du vilja resa?
 
Ditt svar samt ditt fullständiga namn och adress mejlas till tavling@barnistan.se senast den 25/11. Vinnarna dras den 26/11 och meddelas per mejl kort därefter. Vinnarnas namn publiceras sedan på Barn i stans blogg. Lycka till!
 
Bonnier Carlsen är ett barnboksförlag som ger ut böcker för barn och unga i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.


Till toppen