Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 23 Juni 2018 17:27

​HAMN – Historiearvsmuseet i Nacka

På historisk mark och med magnifik utsikt ligger ett av Stockholms nyaste – och kanske mest okända museum. Häng med Barn i stan och prova på knopknytning och båtbygge på slagfältsmuseet Hamn.

text: Helén Bjurberg foto: Angelica Söderberg

Det är tre glada och förväntansfulla sjuåringar som kliver in genom entrén på HAMN, Historiearvsmuseet i Nacka, en solig fredagseftermiddag. Där välkomnas de av museichefen Marie Svedin och museiguiden Malin Almevik som tillsammans ska ta dem med på en guidad tur genom marinbyggnaden och den spännande historia platsen har att erbjuda.

Dagens Barnpatrull, Mini, Max, och Filip, känner väl till omgivningarna, och när turen inleds med att de i samlad trupp går ut på museets stora altan för att se ut över hamnen och det glittrade vattnet, pekar barnen igenkännande mot den andra sidan Lännerstasundet där de bor.

– Vet ni vad det är som ligger där då? säger Marie, och pekar istället åt höger, förbi båtarna mot en inbuktning längre bort.

När barnen skakar på huvudena till svar berättar Marie att det är Baggensstäket, den plats som ligger till grund för hela museets uppkomst. De lyssnar fascinerat när hon förklarar att allt bottnar i en händelse för nära trehundra år sedan, då svenska och ryska trupper drabbade samman precis där, i vad som i dag kallas slaget vid Baggensstäket.Väl inne på museet igen visar det sig finnas mycket om slaget att titta på och utforska. Bland det mest spännande, tycker Barnpartrullen, är en kopia på ett skepp som de ryska soldaterna tros ha kommit med och en stor kallmurad ugn som hittats vid arkeologiska utgrävningar i området och som sannolikt även den gjorts av ryssarna. Men här finns också uppbyggda miljöer, filmer att se och berättelser att lyssna på i hörlurar.

– Titta här! ropar Mini plötsligt.

Hon har hittat en station där det går att lära sig att knyta knopar – precis som en riktig sjöfarare. Max och Filip skyndar nyfikna fram till henne och tillsammans kikar de igenom instruktionerna och försöker sedan göra likadant själva. Det tar tid och är svårt, men rätt var det är hojtar Filip till:

– Titta! jag kunde.

Han visar stolt upp en imponerande sjömansknut. Barnen guidas vidare genom museet och det visar sig inte bara handla om gamla rysshärjningar, utan mycket annat spännande också. I många år har det gjorts arkeologiska utgrävningar i området och delar av fynden som visas på Hamn är från vikingatiden och tidigare än så, då sundet tjänade som farled mellan Östersjön och Stockholm. Det äldsta föremålet är en dolk daterad sent 300-tal.När Barnpatrullen gått igenom hela den tusen kvadratmeter stora byggnaden visas de till sist upp på övervåningen där det står ett helt pysselbord förberett med mänger av byggmaterial, dekoration och målarfärger.

– Nu kan ni bygga era egna båtar om ni vill, säger Malin och bjuder barnen att sitta ner.

De är inte sena att nappa på idén och tar sig an uppgiften med hull och hår. Det limmas, målas och pysslas så det står härliga till och när det slutligen är dags att avbryta har alla tre varsin tjusig farkost att ta med sig hem och testa. Med den nya kunskapen från dagens besök, tillsammans med lite fantasi, blir det sannolikt ett mäktigt vikingaskepp eller ryskt krigsfartyg som seglar nedför Lännerstasundet nästa gång barnen går och badar.

 

Mini, 7 år:

– Jag tyckte att det var väldigt roligt på museet. Bäst tyckte jag om att knyta knopar, bygga egna båtar och lyssna på berättelser i hörlurarna.

Max, 7 år:

– Det var ett roligt museum som säkert mina andra kompisar också skulle gilla. Jag tyckte mest om att bygga och måla min egen båt.

Filip, 7 år:

– Jag gillade skogen och att höra hur de olika djuren som bodde där lät. Det var roligt med knopar, att göra båtar, och att spela på instrumentet med olika träslag och höra hur olika det lät.

 
HAMN
– historiearvsmuseet i Nacka
  • Öppnade 1 juni 2014 och drivs av Stiftelsen Kulturmiljö på uppdrag av Nacka kommun.

  • Är Sveriges första slagfältsmuseum. Utgångspunkten är slaget vid Stäket den 13 augusti 1719 då ryska och svenska trupper drabbade samman.

  • Här möter besökarna såväl platsens historia som det moderna samhället i form av interaktiva och upplevelsebaserade utställningar. Allt från vikingatida spår av mänsklig aktivitet, senare tiders avtryck i natur- och kulturlandskapet till verksamheter och livsberättelser i dagens mångkulturella Fisksätra.

  • Tema för den kreativa verksamheten byts ut varje månad. I juni är det farsoter och pillertrillare som gäller, i juli är det båtkul och båtbyggarverkstad, i augusti är temat soldater, fruar och barn på 1700-talet och i september är det arkeologer och saker från förr. Hit tar du dig enkelt med bil, Saltsjöbanan eller skärgårdsbåten Gustavsberg VII (28/6–21/8) från Nybrokajen.

  • Ligger i marinbyggnaden Saltsjö Pir vid natursköna Baggensstäket, Brantvägen 3, Fisksätra. Vägg i vägg ligger Restaurang Saltsjö Pir.

  • Öppettider i sommar: 1 juni–30 september tisdagar–söndagar kl. 11–17.

  • Entré för vuxna 80 kr, barn 13–17 år 50 kr, barn under 12 år gratis. Materialkostnad 0–20 kr.

    Läs mer om HAMN här


Till toppen