Kul läsning från Barn i stan
Boktips
Publicerat 06 Februari 2020 10:41

Lev som du vill

Greta Thunberg, Drottning Kristina och Astrid Lindgren. I boken Lev som du vill berättar Birgitta Ohlsson inspirerande om tio svenska kvinnor, som inte låtit omgivningens tvivel stoppa dem. Lina Bodéns vackra porträtt lyfter fram kraften och styrkan hos dessa kvinnor.

text: Karin Cedronius foto: Caroline Andersson

Hej Birgitta! Vad handlar din bok om? 
– Det är tio berättelser om kända svenska kvinnor som förändrat, och fortfarande förändrar, Sverige och vår värld. Från födseln och under resten av livet, från Ingrid Bergman till Greta Thunberg. Det handlar om svärta och motgångar, men också om lycka och framgång. 

Hur kom du på den här idén? 
– När mina egna döttrar var fyra och åtta år bodde vi i England och läste en bok om Rosa Parks som de tyckte mycket om. Min yngsta dotter gillade de många bilderna, men den äldre ville lära sig mer. Då kände jag att det fanns ett tomrum här som jag ville fylla. Att den sanna sagan om en person, från barndom till vuxenliv, också kan inspirera andra i dag. Och att vi måste våga prata med barn om svåra ämnen som döden, alkoholism, prostitution eller djup sorg.  

Vilka åldrar vänder sig boken till? 
– Det är härligt att de senaste åren kommit ut en uppsjö av böcker som lyfter viktiga kvinnor genom historien. Porträtt som borde skrivits för länge sedan. Många av böckerna är för barn innan skolåldern och väjer för svåra ämnen. Andra är mer faktaböcker med korta texter om väldigt många kvinnor. Med min bok ville jag nå åldern när du börjat skolan och åren därefter.

Vad vill du förmedla med boken? 
– Jag ville ha en berättelse, men också ge bildning och ett budskap. Att läsarna ska förstå hur många av Sveri-ges allra viktigaste kvinnor genom historien som fått kämpa i motvind för att förverkliga sina drömmar när ett samhälle, familj och gammeldags värderingar höll dem tillbaka. Att helt enkelt leva som du vill. 

Hur valde du ut de tio kvinnorna? 
– Jag ville hjälpa barn, föräldrar, bibliotekarier och lärare att sovra lite. Därför ville jag helst att kvinnorna skulle vara välkända utanför Sverige och gärna i hela världen. De här personerna behöver vi känna till för vår allmänbildnings skull.

Kommer vi få se fler barnböcker från dig?
– Nästa bok jag har i huvudet är faktiskt en vuxenroman och den har som alla mina böcker ett duktigflickatema. Men det är underbart att skriva för barn så jag utesluter inte att det kan bli fler barnböcker.

Hur kom det sig att du gått från politiker till att bli författare?
– Min första bok, Duktiga Flickors Revansch, som kom ut 2017, skrev jag medan jag fortfarande var aktiv i politiken, på kvällar, nätter och semestrar. Men jag samlade samtidigt under 20 år på mig väldigt många iakttagelser som det går att bygga ett helt författarskap på, även barnböcker. 
I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen lottar vi ut fem exemplar av boken Lev som du vill. 


Till toppen