Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 20 Mars 2019 07:00

Intervju: Hugo – Gapa stort!

Mia Nilsson är illustratör, animatör och författare. Den första boken i serien om krokodilen Hugo och hans vänner i storskogen, var hennes första bok som både författare och illustratör. Den utkom i februari 2013 och nu är det äntligen dags för bok nummer fyra, där vi får följa med Hugo till tandis.

text: Lisa Sandegård. foto: Ulrica Zwenger.

Hej Mia Nilsson! Äääääntligen en ny Hugo-bok – som vi har väntat! Kan du berätta lite om Hugo-böckerna, tack!

– Vad roligt! Idén till första boken om Hugo föddes först när jag bodde i London. Jag ville göra en bok som handlade om att komma till ett nytt ställe och känna att man är annorlunda och inte passar in. Att dömas utifrån sitt utseende och att inte ges en chans för att man inte ser ut som alla andra. Samtidigt hade jag en idé till en mer lättsam bok om en resande cirkus. Allt eftersom jag inte kom någonstans med någon av dem så växte de ihop till första boken om Hugo.

Vad handlar den allra senaste boken om Hugo om?

– Temat i boken är att övervinna sina rädslor och vara noggrann med tandborstningen. Hugo gör allt för att slippa laga sin onda tand – krokodiler har ju så många ändå! Men efter en godisincident släpar Kanin iväg den motvillige Hugo till tandläkare Plack – trots Hugos påhittiga undanflykter. 

Hur många böcker om Hugo har du gjort och hur många kan det tänkas bli?

– Detta är den fjärde boken. Jag hoppas att det blir många fler!

När kommer nästa bok om Hugo och vad kommer den att handla om?

– Det är svårt att säga när nästa kommer. Jag har en idé som jag tänkt jobba vidare med, men den är fortfarande i ett väldigt tidigt stadium. Dessutom har jag inte visat förlaget än så mycket kan ändras. Väldigt kortfattat så handlar den om stadsråttor och grillförbud. Några ganska otrevliga typer från storstan kommer och lever rövare i storskogen och kommer inte så bra överens med Hugo och hans vänner. Detta kan få katastrofala följder, men tillsammans lyckas de lösa det.

Vem ska läsa dina böcker om Hugo?

– Du hittar den i facket för barn 3–6 år, men jag läser dem för min 2-åring också. Min förhoppning är att även föräldern ska kunna ha roligt, när han eller hon läser.

Varför ska man läsa din senaste bok om Hugo?

– Oj, vilken svår fråga! Jag tycker att det är en rolig bok om tandborstning och tandläkarskräck som utan några pekpinnar kan uppmuntra barnen att borsta tänderna och våga utmana sina rädslor. Min äldsta son var väldigt orolig inför sitt första besök hos tandläkaren och det var då jag började fundera på att göra en bok om det. Det föll sig ganska naturligt att det skulle vara en av Hugoböckerna. Han har ju så många tänder.

Varför gör man böcker med djur som spelar roller som människor?

– För mig så var det ett väldigt tacksamt sätt att visa att Hugo är annorlunda. Man förväntar sig ju inte att hitta krokodiler i våra svenska skogar. Jag tycker också att det har varit roligt och kanske lite lättare att ge djuren en personlighet kopplad till vad de är för djur. Barn uppskattar ju att läsa om djur och har lätt för att dra paralleller till den mänskliga världen utan att det blir för allvarligt.

Har du tänkt att göra andra böcker för barn, där du både illustrerar och skriver text?

– Det vill jag gärna göra. Jag har lite olika idéer, men inget konkret just nu.

Vad jobbar du med just nu?

– Jag har återkommande illustrationsuppdrag för tidningar. Dessutom jobbar jag just nu med två böcker, som jag inte skrivit själv. En engelsk faktabok och en svensk kapitelbok för barn 6–9 år.
 

Hugo – Gapa stort! ingår i serien Hugo


Tidigare utgåvor i serien om Hugo och hans vänner i storskogen är:

Tävla om ett signerat exemplar av Hugo – gapa stort! 

 
I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen ger vi nu fem läsare möjligheten att vinna varsitt signerat exemplar av nyutkomna Hugo – Gapa stort!.
 
Tävlingsfråga: Vad skulle du vilja läsa om i nästa bok om krokodilen Hugo och hans vänner i storskogen?
 
Ditt svar samt ditt fullständiga namn och adress mejlas till tavling@barnistan.se senast den 26/5 2019. Vinnarna dras den 27/5 och meddelas per mejl kort därefter. Vinnarnas namn publiceras sedan på Barn i stans blogg. Lycka till!
 
Bonnier Carlsen är ett barnboksförlag som ger ut böcker för barn och unga i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor. 


Till toppen