Kul läsning från Barn i stan
Boktips
Publicerat 07 Oktober 2019 17:00

En bok om att hitta sitt mod

Alba bor på en ö långt bort och är räddast i hela världen. Men, efter en våldsam storm, tvingas hon hitta sitt mod. Barnboken Modigast i världen är journalisten Malin Karims och skådespelaren Alexander Karims gemensamma barnboksdebut.

text: Karin Cedronius foto: Caroline Andersson

Berätta om modigast i världen! 

— Den handlar om Alba, som efter en stor storm förlorar sin by och måste resa tvärs över ön där hon bor för att få tag på sin pappa. Hon ger sig ut på en lång vandring med många läskigheter, äventyr och nya bekantskaper. Under resan tvingas hon hitta sitt mod. 

Varför ville ni skriva en barnbok? 

— Jag hade en idé som jag funderade på att göra till film, men kom fram till att den skulle bli en perfekt barnbok. Allt föll på plats när jag pratade med Malin. Arbetet började väldigt organiskt och enkelt, säger Alexander. 

— För mig har det alltid varit en dröm att skriva en barnbok. Jag har alltid velat bli Astrid Lindgren, bokstavligt talat, säger Malin. 

Vad vill ni förmedla?  

— Vi vill sätta mer färg på barnlitteraturen. Konst och kultur påverkar barn massor, så för mig var det viktigt att Alba är svart. Det finns människor av alla olika färger, men det var viktigt att hon var väldigt mörk, eftersom de är så otroligt underrepresenterade i kulturen. 

 — Det var också viktigt att historien inte handlar om hudfärg utan om något helt annat, som rädsla, mod och att hitta sig själv. Det här är ett äventyr där Alba råkar vara svart. Det är ingen grej, utan bara så hon ser ut, säger Malin. 

Vad är ert råd till föräldrar som känner stress kring att få barnen att läsa? 

— Gillar de att läsa så gör de. Gör de det inte så prova att lyssna på ljudböcker. Om barnet har något specifikt intresse, köp böcker om det och se om det kan väcka ett läsintresse.


Till toppen