Kul läsning från Barn i stan
Boktips
Publicerat 01 Februari 2019 08:00

Ny bokserie: Rymdpiloterna

Författaren Magnus Ljunggren har bland annat skrivit den lättlästa serien om Riddarskolan och fotbollsserien Bästa klubben. Nu har han hittat på ännu en serie, Rymdpiloterna, och den första delen i science fictionserien heter Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan. Den är illustrerad av Johanna Kristiansson och har precis kommit ut. Barn i stan ringde upp författaren för att höra mer om den nya bokserien.

text: Lisa Sandegård. foto: Eva Lindblad.

Hej Magnus Ljunggren! Kan du berätta lite om din nya bok och bokserie!

– Den här serien handlar om tre barn som bor på rymdskeppet BrT-22Xz-9, men det tycker alla är så svårt att säga så de kallar den för Hajen. Barnen heter Max, Kim och Sam och ska bli rymdpiloter när de blir stora, men än så länge går de i skolan. Man kan säga att de bor som vi gör på jorden, fast i rymden. De går också och handlar ibland – på galaxerian. Barnens lärare är en hybrid mellan en människa och robot. Sedan finns det en uppfinnare också som bara är robot. På Hajen bor också den makthungrige Zenok, som vill bli kapten till varje pris …

Är det här också en Lätt att läsa-bok?

– Nej, det här är en kapitelbok med fler bokstäver, en så kallad Mer att läsa-bok, som passar som högläsningsbok för barn i åldrarna 6–9 år och som läsa själv-bok för de lite äldre barnen. Kan man läsa en LasseMaja-bok själv så kan man läsa den här serien.

Hur många böcker tänker du ska ingå i den här serien?

– Jag tror att de ska bli ungefär tio. Det är lite som en sitcom på tv; man hittar på alla karaktärer och sedan kan de hitta på grejer hur länge som helst.

Hur många böcker har du skrivit egentligen?

– Jag tror att det är 31 böcker nu. Kanske 32, men jag är inte säker. Jag skriver en del tv-manus till komedier, deckare och underhållningsfakta också. Det senaste jag gjorde var Helt Historiskt som gick på SVT.

Varför ska man läsa den här boken?

– Det är bra att läsa! Att få barn att läsa är det viktigaste som finns, och när de läser tycker jag att de ska bli belönade för det, genom att få vara med om saker. I Rymdpiloterna blir det roliga äventyr som man aldrig har varit med om förut. Det är rika äventyr där det händer mycket. Det blir knasigt, tokigt, spännande, läskigt och komiskt. Och livsfarliga intergalaktiska vapen – som inte fungerar!

När kommer nästa bok i serien?

– Snart hoppas jag! Jag har nästan skrivit klart den och Johanna (illustratören) och jag sitter och planerar bilder nu. Så kanske till sommaren.
 

Tävla om boken!

Just nu kan du tävla om ett exemplar av sprillans nya boken Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan. Tävla här!


Till toppen