Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 28 Maj 2019 10:00

Intervju: Robot Zone

Publiksuccéutställningen Robots, från Science Museum i London, inleder sin världsturné på Tekniska museet den 17 juli. Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats. Robot Zone är en plats i utställningen där du får träffa och göra aktiviteter tillsammans med robotar. Barn i stan har ringt upp Linda Sandberg, projektledare för Robot Zone, för att få höra mer om denna plats.

text: Lisa Sandegård. foto: Anna Gerdén/Tekniska museet & pressbilder (se respektive).


Linda Sandberg, projektledare för Robot Zone på Tekniska museet, här tillsammans med Nao. Foto: Anna Gerdén/Tekniska museet.

Hej Linda! Vad är Robots för någon slags utställning?

– Utställningen Robots utforskar mänsklighetens 500-åriga strävan att återskapa oss själva som maskiner, från de tidigaste mekaniska skapelserna till de allra senaste humanoiderna. I utställningen kommer du att kunna få se massor av spännande robotar som kan göra olika saker, så som att läsa upp nyheterna i tv, ge en fist bump, vika pappersplan, nysa, andas och till och med läsa känslor, citera kända filmer, och apropå filmer så kan du även se filmrobotar, som den klassiska T-800 från Terminator och Maria från Fritz Langs Metropolis.

Berätta om Robot Zone!

– Här tittar vi på hur livet med robotar ser ut och hur det kan komma att se ut i framtiden. Kommer vi så småningom ha massor av olika robotar hemma hos oss, som en naturlig del i vår vardag och våra liv? Kanske som en familjemedlem?

Kan robotar förenkla vår vardag? Se själv i Robot zone. Foto: Science Museum, PAL Robotics, bild Maria: WSM Art – Walter Schulze-Mittendorff.
Kan robotar förenkla vår vardag? Se själv i Robot zone. Foto: Science Museum, PAL Robotics, bild Maria: WSM Art – Walter Schulze-Mittendorff.

Vilka robotar kommer vi att få se och uppleva där?

– I Robot Zone får du möta robotar på ett annat sätt än i resten av utställningen. Här kommer du att få umgås, interagera och göra olika aktiviteter med dem. Vi kommer att ha en stor säng där du kan få ligga och slappna av med en sovrobot, som ligger bredvid dig och andas i takt med dina andetag, eller så kan du få gosa med Paro, en terapirobot i form av en säl. För lite mer aktivitet kan du hänga med på ett yogapass tillsammans med en robot. Det blir flera pass varje dag och ett pass tar cirka tio minuter. På plats finns också Photon, världens första interaktiva utbildningsrobot. Och så kommer du att få träffa roboten Nao, som jag håller i på bilden, såklart!

Vad mer kan man få göra i Robot Zone?

– Vi kommer att ha olika aktiviteter, som att prova på robotprogrammering, lära dig mer om artificiell intelligens, AI, och förvandla dig själv till en robot. Det kan hända att en del gästrobotar dyker förbi under utställningstiden. Så håll utkik!

Vad får en inte missa?

– Pepper! Vår helt nya robotkollega Pepper kommer att hålla i sagostunder, shower och presentera robotyogan. Och missa inte invigningen av Robots och Robot Zone 17 juli!

Roboten Pepper tycker om att bli klappad. Foto: Anna Gerdén.
Roboten Pepper tycker om att bli klappad. Foto: Anna Gerdén.

Info

Utställningen Robots, som kommer från Science Museum i London, inleder sin världsturné i Stockholm på Tekniska museet den 17 juli, och visas där fram till den 15 mars 2020. Det är utställningens enda stopp i Europa, innan det bär av till Tokyo i Japan.

Läs mer om utställningen här!


Översta bilden: Fyra robotar (Sitting Robot, Cygan, George och Eric). Foto: Science Museum, ® Plastiques Photography. Bild till vänster längst ned: T-800 – känd från Terminator-filmerna. Foto: Anna Gerdén. Bild till höger längst ned: Träffa nyhetsuppläsaren Kodomoriod. Foto: Anna Gerdén.


Till toppen