Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 02 November 2017 11:00

Intiman är nu familjens teater

I våras bestämde sig Intiman på Odenplan för att satsa på teater för hela familjen. Under hösten spelas Peter Pan, i jul är det dags för Emil i Lönneberga och i vår är det premiär för vår familjeversion av The Sound of Music. 

Vi ringde upp regissören Kålle Gunnarson på Intiman för att höra mer om The Sound of Music och Intiman som familjeteater.

text: Linn Cederborg

Hallå där! Har Intiman blivit familjeteater nu?

– Ja precis, Intiman är en gammal anrik teater som inte har haft någon tydlig inriktning på senare tid. Jag har under ett flertal jular gjort jullovsteater med Astrid Lindgrens sagor på Intiman som gått jättebra så vi pratade om att varför inte göra denna anrika teater till hela familjens teater! I september hade vi premiär för Peter Pan och det är en stor succé. Det har gått mycket bättre än vi kunde tro vilket är hur roligt som helst. Barnen och föräldrarna älskar det, det gör mig glad!

Vad är utmärker en familjeteater?

– Det som skiljer sig mellan en familjeföreställning och en ”vanlig” föreställning är valet av verk samt att både gammal och ung ska bli road av att uppleva föreställningen. Jag har regisserat väldigt mycket familjeteater, i nästan 20 år, och det finns något som kallas spelålder och den kan skilja sig mot skådespelarens ålder, så en 25-åring kan spela en 16-åring. När jag gör teater vill jag att skådespelarens ålder och spelåldern ska stämma överens. Vi har inte vuxna skådespelare i barnroller, det är en stor skillnad mot ”vanlig” teater.

Hur är det att arbeta med massor av barn i en föreställning?

– Alltså, det är nästan bara på gott. Nu när vi gör Peter Pan så har vi dubbla uppsättningar av barnskådespelarna som får alternera, så det var 14 barn som repeterade samtidigt under flera veckor. När de här barnen var tillsammans var det fullt ös från början till slut, jag älskar det. Det finns en sån naturlighet över barnen, vuxna skådespelare har gått utbildning och lärt sig en teknik men barnen är sig själva och de är så genuina. Barnen imponerar. Man får lägga lite mer repetitionstid för det går inte att jag forcerar barnen att lära sig, de behöver öva.

Vad är det som gör en lyckad föreställning?

– Äktheten, den bästa nyckeln är att man har roligt hela tiden. Det låter som en klyscha men man får tänka på att barnen har gått i skolan hela dagen och sen ska de öva på kvällar och helger, så nyckeln är verkligen att skapa en bra stämning. Vi ser barnen och behandlar dem som skådespelare och ger dem utrymme i stället för bara koncentrera oss på de vuxna, professionella, skådespelarna. När barnen tycket det är roligt, känner sig trygga och vill komma till teatern, då blir det äkta. Det är såklart tufft emellanåt, ibland är de trötta efter att ha gått i skolan hela dagen.

Berätta om vårens nyhet – Sound of Music – en familjemusikal för hela familjen.

– När vi gör The Sound of Music blir det i vår version som ska passa hela familjen. Det är en av världens största musikalsuccéer, så jag känner att det är ett stort ansvar att regissera den. Men nu ska jag försöka göra den mer till en familjeföreställning än en vuxenföreställning, i vår version har alla barn och vuxna samma skådespelarålder som spelåldern.

– Intiman är ju som namnet säger en intim teater med endast ca 600 platser. Publiken kommer väldigt nära scenen vilket gör att man känner sig mer delaktig i handlingen, man ser allt väldigt bra. Vi vill att barn och ungdomar ska känna igen sig i karaktärerna på scenen. Sedan är det väldigt aktuellt med nazismen och kriget, det är viktigt att bli påmind om historien. Jag vill att de som ser The Sound of Music ska förstå att alla människor är lika värda, vi kan inte utestänga vissa människor. Jag tror det är otroligt bra tajming att spela den nu.

Du verkar glad åt att få göra The Sound of Music!

– Ja, man får inte glömma att man går på teater för att bli underhållen, The Sound of Music är fantastisk musikaliskt och en härlig kärlekssaga med inslag av mystik och spänning. Det är väldigt hedrande för mig som regissör att få göra denna uppsättning. Det är ett bra material för hela familjen att titta på. Vi vill att tre generationer ska kunna gå tillsammans, barn går med sina föräldrar samt mor- och farföräldrar och alla ska bli underhållna. Gammal som ung ska bli trollbunden.

Vilken drömföreställning har du ännu inte hunnit göra?

– Jag skulle väldigt gärna göra Mary Poppins men där är det inte så många barn tyvärr, bara en kille och en tjej, men det är en familjeföreställning. Jag älskar när det är en saga som är magisk, som att Poppins flyger iväg i slutet. Jag har sett den på Göteborgsoperan, den är så otroligt fantasifull och innehåller många delar som inte alls förehåller sig till verkligheten.


Till toppen