Jaguarer och reflexer på ZebraDans

Barn i stans testpatrull går längs Renstiernas gata på Södermalm, ett stenkast från Nytorget och Vitabergsparken. Patrullen består av Villiam, 6 år och mamma Gunnel. Villiam hoppar längs trottoaren för att inte nudda sträcken mellan gatstenarna men stannar tvärt utanför nummer 48, vid två stora dörrar. Ovanför dörrarna svajar en zebrarandig flagga – det är nämligen dags för föreställning!

Publicerad: oktober 2022

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/ZD-entre-e1665999552345.jpg

Innanför dörrarna kliver vi rakt in i foajén till ZebraDans. Idag är vi här för att se gästspelet Jaguaren – en dansföreställning baserad på den välkända barnboken med samma namn, av Ulf Stark och Anna Höglund.

Inne i foajén, som i huvudsak består av en stor trappa ner till scenen, hälsas vi välkomna av Lotta Brunberg, producent och publikansvarig på ZebraDans. Det har redan kommit mycket folk som alla tagit plats på olika trappsteg i väntan på att föreställningen ska börja. Villiam stannar till vid en stor vägg som är fulltapetserad med affischer från föreställningar som spelats här genom åren, samtidigt som mamma Gunnel lirkar av honom jackan.

– Kolla den där rymdgubben, säger Villiam till Gunnels kompis Helene, som nu också slutit upp till sällskapet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/ZD-affischvagg3-scaled-e1665999617709.jpg

ZebraDans grundades 1999 av dansaren, koreografen och danspedagogen Lisa Spets och var då den första permanenta dansscenen exklusivt för barn och unga i Sverige. Visionen är att alla barn ska få möjligheten att se bra dans, och på scenen på Söder kan man se både egna produktioner och gästspel – men alltid föreställningar för barn.

Klockan närmar sig 13 och det är dags för publiken att ta plats. Lotta hälsar alla välkomna och släpper in publiken i salongen.

Scenmästaren Clyde, som också ansvarar för teatern, ser till att alla får en plats och ser bra. Barnen får sitta längst fram på golvet, där det är utplacerat mattor, men några vill hellre sitta i en förälders knä. Allt är okej, men Clyde tycker ändå att det är lite väl packat på ena sidan och tomt på den andra.

– Här borta finns det ju massor av plats, säger han och publiken stuvar om lite så att alla sitter bekvämt.

Jaguaren gick precis som en riktig. Sådär så att axlarna åker upp och ner.

Ljuset dämpas och föreställningen kan äntligen börja.

I Jaguaren, som vi ser, varvas dans med repliker och inspelade texter från boken. Men uppläggen för de olika föreställningarna som visas på ZebraDans kan variera. Här ges dansföreställningar för barn i olika åldrar och under hösten spelas bland annat Stigar och andra vägar som passar från 8 år, men också Marmelad som rekommenderas redan från 2 år.

Efter applådtacket får barnen komma fram till scenen och prata med dansarna och titta på scenografin.

– Jaguaren gick precis som en riktig, säger Villiam. Sådär så att axlarna åker upp och ner.

Han demonstrerar hur Ida Hellsten, som spelade Jaguaren, kröp – upp för hela foajétrappan och ända ut på gatan, där lillebror Gustaf, 2 år och pappa Viktor väntar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/10/ZD-scen-e1665999693729.jpg

– Vill också gå ”tater”, ylar Gustaf, som har fått fördriva tiden med pappa i lekparken.

– Vi får gå på Marmelad i stället, du och jag, säger Gunnel.

Tack vare en akut kissnödighet lyckas Gustaf ändå få till ett snabbt teaterbesök, precis innan Lotta ska stänga dörrarna. Under tiden tittar Villiam i höstens program, som han fick med sig, och fastnar vid en bild med två personer som rullar ett däck.

– Den där vill jag se, säger han och ljudar sig igenom rubriken. REFLEX!

– Den föreställningen går i december, säger Helene.

Villiam vänder sig om mot Lotta, som håller upp dörren för Gustaf och Gunnel som nu är tillbaka, och ropar;

 – Nu ska jag få lördagsgodis. Vi ses i december!

Aktuella föreställningar på ZebraDans