https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/bubbelkammaren-header-e1709288906225.png

Fantasin får liv i Bubbelkammaren

Lek forskare eller läkare och lär om Nobelpristagare och deras forskningsområden. Inspireras till fred och låt nya berättelser komma till världen i Bubbelkammaren. 

Fåglarna kvittrar, en fredsduva svävar intill en björk och handeln pågår för fullt. Barn i stans Barnpatrull – Ada, Ulf och Lo – säljer och köper persikor, bananer, bröd och ost i det innersta rummet av Bubbelkammaren på Nobelmuseet.

– Kom och köp, det är kakor, ropar Lo från butiken och pekar mot tygpengarna som Ada bär runt i en korg.

Bubbelkammaren öppnades 2009 men nyrenoverades i januari 2018 under ledning av projektledare Kajsa Hammarström och utställningsproducent Karin Jonsson.

– Tekniken behövde förnyas och vi ville göra Bubbelkammaren mer fantasifylld. Vi har haft en teater tidigare, men affären är ny. Snurrar man på Teater-skylten så står det helt plötsligt Affär, berättar Kajsa Hammarström.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/bubbelkammaren5-e1709288955976.png
Ada och Ulf tittar på modellen av prisceremonin där russin får agera personer.

Rummet har tagit inspiration av Nobelpriserna i litteratur och fred. Här kan man sätta sig ned bland gosiga kuddar och bläddra bland barnböcker, bland annat av Nobelprisvinnaren Elsa Beskow.

– Vi har många utländska besökare och nästan all litteratur härinne är på engelska eller andra språk, berättar Kajsa Hammarström.

Ulf står i den lilla talarstolen och leker bank, men sätter sedan på filmen En nästan sann saga om Alfred Nobel.

– Den handlar om hur det kanske var när Alfred Nobel var liten, vi vet ju inte riktigt hur det faktiskt var, säger Kajsa. Hon berättar att de i renoveringen ville få in naturmiljön mer, eftersom också den är en aspekt av fredspriset.

Jag gillade filmen och teatern var rolig.

Ulf, 7 år

I ena änden av rummet hänger tylliga prinsessbakelser, frackar och nedanför står finskor uppradade. Ada får hjälp att ta på den vita tyllhistorien och letar fram ett par ljusa ballerinaskor. Lo hittar en röd klänning som passar. Intill finns en glasmonter med russin som rör sig efter ett knapptryck av barnen.

– Den gestaltar prisceremonin och då har man ju finkläder, säger Kajsa, som också berättar att Johan Hagelbäck har gjort både montern och filmen om Alfred.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/bubbelkammaren4-e1709288976986.png
I Bubbelkammaren finns inga surfplattor eller skärmar – allt är analogt.

H20, bananflugor och Vintergatan

I Bubbelkammarens första rum kan vuxna och läskunniga barn läsa om Nobelprisvinnare som Ada Yonath, Elisabeth Blackburn, Tomas Tranströmer och så klart Donald Glaser. Det är efter honom som Nobelmuseums barnrum har fått sitt namn. Han uppfann en bubbelkammare med vilken man kan se och lära sig om supersmå partiklar och som i kammaren lämnade efter sig spår av bubblor.

På ena väggen hänger en stor spegel med ett skelett i ena hörnet och mittemot ett stort vetenskapsskåp. Här finns lådor att öppna, kugghjul att passa ihop och i taket hänger Vintergatans solsystem.

– Kan du se jorden? undrar Kajsa.

– Ja, den är där. Tredje planeten från solen, svarar Lo.

Affären var rolig och luckorna med olika uppgifter, som den med molekyler.

Lo, 10 år

På några krokar hänger ett par vita vetenskapsrockar och Ada drar på sig en utanpå sin balklänning.

– Det här rummet var nästan helt svar innan renoveringen, nu har vi målat Vintergatan i taket. Vi har jobbat med Anna Johansen som är scenograf och fått en mer lekfull Bubbelkammare, säger Kajsa.

Ledmotiven härinne har varit Nobelpriserna i fysik, kemi och litteratur. Barnen kan leka forskare, stoppa in händerna i en glasmonter där delarna i kroppens mage kan utforskas. Newtons vagga låter uppifrån hyllan och en Kinetic Orbital snurrar runt, runt. Det är en …

I en lucka hittar Ulf och Lo ett par kulor i olika färger. Det är ett slags spel som går ut på att lära sig om olika molekyler. Man kan bygga ihop H2O och yngre barn kan sortera kulorna utifrån färg.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/bubbelkammaren6-e1709289003940.png
Ulf tittar på bananflugor i ett mikroskop.

Tillbaka till det analoga

I Bubbelkammaren finns inga surfplattor eller skärmar – allt är analogt.

– Vi har tagit bort allt sådant, det är medvetet men det finns gott om saker man kan testa, känna på och se, säger Kajsa.

Barnen turas om att titta i ett mikroskop, det är ljust och där syns håriga ben på en bananfluga.

– De har vunnit många priser. Förra året gick Nobelpriset i fysiologi till Jeffrey C Hall och Michael Rosbash som lyckades förklara hur vår inre klocka fungerar med hjälp av bananflugor, säger Kajsa.

Att klä ut sig och leka teater var roligast

Ada, 3 år

Tillbaka till freds- och litteraturrummet plockar barnen fram ett kortspel. De lägger ut det som ett memory och börjar spela, men Kajsa förklarar att det är ett sagospel. Man tar ett kort och berättar något och nästa person som drar ett kort fortsätter berättelsen utifrån vad bilden visar.

– Det var en gång en liten fågel och en uggla, men nu kom en människa … säger Ada och Lo fortsätter:
– Det kom en mus som ville äta upp ugglan …

Och någonstans där, när fantasin har fått liv, har vi fått en liten glimt av Nobelmuseets Bubbelkammare och Barnpatrullen får chokladmedaljer.

Annonser: