https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/host-reportage-1-e1709289514256.png

Höst i naturen

Vardagens stress är svår för de flesta barnfamiljen att komma undan. Men i naturen finns lugn, ro och plats för återhämtning. Häng med på lek, bus och matlagning i Judarskogens magiska värld.

Det är lördagsförmiddag i oktober. Luften är frisk och hög och solen skiner in genom de färgsprakande lövverken och sätter hela skogen i visuell brand. Familjen Degerman med mamma Emma och sönerna Rio, 3 år, och Neo, 2 år, har packat ryggsäcken med lunchmat och förberett sig för en heldag i skogen. De har tagit bussen till Nockeby i Bromma och bara några hundra meters promenad från hållplatsen leder en stig in i skogen. Familjen viker av på den och plötsligt uppstår magi. Vägens brus försvinner och framför dem öppnar sig skogens förtrollade värld.

Rio och Neo springer fram på den lövbeklädda stigen. Skogen är välvårdad och lättillgänglig även för de minsta benen. Men den är ändå tillräckligt snårig och trolsk för att väcka fantasin till liv. Träd och stubbar blir utmärkta gömställen för kurragömmalek, och en stor sten blir till en vildhäst att rida på.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/host-reportage-2-e1709289638617.png
Judarskogens naturreservat visar sig från sin bästa sida denna höstvackra dag.

– Titta mamma, jag har häst, ropar Rio lyckligt från stenhästens rygg.

De fortsätter fram genom den höstvackra lövskogen. Efter en kulle kränger stigen och framför dem står en skylt som välkomnar dem till Judarskogens naturreservat.

– Det brinner, konstaterar Neo, och pekar på elden som visas på skylten.

– Ja, det stämmer, det är en brasa, och det står att man bara får elda där det finns grillplatser, svarar Emma, och förklarar att de snart ska få se var grillarna finns.

Sedan fortsätter de djupare in i skogen. Här och var stöter de ihop med andra familjer som är ute på tur, några hundägare och en och annan joggare. Plötsligt runt nästa krök uppenbarar sig den vackra sjön Judarn. Familjen stannar till och tittar ut över den spegelblanka sjöytan där en andfamilj stilla simmar fram. Det är så rofyllt att det nästan känns som en saga.

– De vill ha mat, tror Neo.

Emma håller med. Kanske är de hungriga, och finns änderna kvar när de ätit sin lunch, lovar hon att Rio och Neo ska få kasta lite smulor åt dem.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/host-reportage-4-e1709289619329.png
Till och med matlagningen blir meditativ i den rogivande miljön.

Just när hon sagt det inser hon att klockan börjar närma sig lunchtid och magen kurrar. Många familjer har redan sökt sig mot de trevliga grillplatser som iordningsställts runtom sjön. Emma väljer en vid ett vackert berg, som en tidigt lunchande familj just är på väg att lämna och hon sätter murrikkan på den varma grillen medan hon börjar ta itu med maten. Grönsaker, kebabkött och pitabröd plockas upp ur ryggsäcken, och medan barnen samlar kottar på hög strax intill börjar hon skala och hacka. Till och med matlagningen blir meditativ i den rogivande miljön.

En stund senare ligger maten på den varma murrikkan och snart blandas skogsdoften med härligt, aptitretande matos.

Med den vidunderliga utsikten över sjön sätter sig familjen ner för att äta. Den friska luften och sköna naturen väcker aptiten till liv och både stora och små äter med välbehag.

– Jag vill ha mer, säger Rio, och mamma Emma lägger förvånat upp en tredje portion till sonen som annars mest brukar peta i maten.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/host-reportage-3-e1709289598407.png
Med den vidunderliga utsikten över sjön sätter sig familjen ner för att äta.

När maten är uppäten tar Emma upp några bullar ur ryggsäcken och värmer över elden. Sedan häller hon upp saft i barnens kåsor och kaffe till sig själv. De fikar och pratar och det som pojkarna inte orkar äta upp av bullarna kastar de givmilt ner i vattnet till änderna som lyckligt smaskar i sig.

Dagen börjar gå mot sitt slut och det är dags att återvända hem. Men de tar god tid på sig och tillbakavägen bjuder på ännu mer lek och bus bland stenar och stubbar. Strax innan stigen mynnar ut till bilvägen igen ropar Emma in sina pojkar.

– Kom och håll mig i handen nu, där framme är bilvägen!

Plötsligt är magin bruten och familjen är tillbaka i verkligheten. Men tack och lov finns skogen kvar att återvända till närhelst de behöver ett förtrollat äventyr igen.

Emmas utflyktsmat

  1. Några morötter
  2. En bit vitkål
  3. En broccoli
  4. Ett paket sockerärtor
  5. Ett paket kebabkött.
  6. Vitlökssås eller créme fresh.
  7. Pitabröd

Det går förstås att byta ut mot andra grönsaker. Kebabköttet kan också bytas ut mot något vegetariskt alternativ som Oumph. Man kan också ha ren- eller älgskav eller köttfärs. Såsen byts då med fördel ut mot en klick lingonsylt.

Annonser: