https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren1.jpg

Kläm, känn, lukta och lyssna på Sveriges kungliga historia!

Visste du att Livrustkammaren är ett av Sveriges allra äldsta museum? Det ligger i magiska gamla valv i Kungliga slottet på Slottsbacken. Där händer det grejer för alla barnfamiljer – som ni inte får missa! Vad sägs om glittrande kungliga vagnar, ett barnvänligt kuriosakabinett och ett äckelspår!?

Glittrande kungliga vagnar

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren2.jpg
En nyhet i Livrustkammarens vagnhall är en liten lekvagn som Gustav III använde när han var liten prins och lekte med sina syskon i parken på Drottningholms slott. Alla tyckte den var jättemodern då eftersom den inte har tak och är en sk cabriolet-typ. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer.

Längst ner i slottsvalven ligger den kungliga vagnhallen. Där hittar ni fem kungliga praktfulla vagnar. En gång i tiden användes vagnarna av kungar och drottningar för att visa upp sin makt och prakt. Oftast var det drottningen som åkte i en guldblänkande vagn medan kungen red på en vit häst om de skulle till kyrkan för kröning eller giftermål.

Lilla Rustkammaren

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren3.jpg
Glöm inte att ge Gustav II Adolfs stridshäst Streiff lite äpplen när ni leker runt i Lilla Rustkammaren. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer.

Lilla Rustkammaren är Livrustkammarens nya spännande rum för alla mindre besökare. Här kan man klämma, känna, lukta och lyssna på Sveriges kungliga historia. Upptäck, utforska och ha kungligt kul tillsammans. Under den glittrande stjärnhimlen händer magiska saker. Kika in i kuriosakabinettet och titta efter vad som finns i lådorna i konservatorns ateljé.

Läs mer om Lilla Rustkammaren här!

Häng med runt i museet i våra barn- & familjespår

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren4.jpg
I museets familjespår får man leta efter Slottsmusen som dyker upp runt om i museet. Här gäller det att leta noga i montrarna – vilket barnen brukar vara bäst på! Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

Följ med Slottsmusen på en spännande tur i museet, ta äckelspåret och se några av museets märkligaste föremål. Ni kan också välja att gå Slottsmusens roliga tipsrunda bland museets kungliga montrar. Material till barnspåren lånar du helt gratis i butiken! Där kan man också hyra en audioguide som man kan gå vuxen och barn tillsammans och få en spännande visning i de magiska museivalven.

Vågar du gå Äckelspåret?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren5.jpg
Ture Bielke var med i konspirationen mot Gustav III. Han tog gift och dog innan han greps. Kroppen obducerades och maginnehållet bevarades för eftervärlden.​ Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

I Livrustkammaren finns många gamla saker bevarade från den kungliga historien. Många är fantastiska, vackra och speciella men en del är också ganska äckliga… Vågar du gå Äckelspåret genom museet så kommer du upptäcka läskiga bödelssvärd, kungens döda häst Streiff, Drottnings Kristinas hårlock, den danske prinsen Karl August halsduk med blodfläckar och maginnehåll från en av dem som mördade Gustav III….

Läs mer om barn- och familjespåren här!

Har ni någon riddartokig där hemma?

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/Livrustkammaren6.jpg
Rustningsmakare Albert Collins med sitt mästarbrev. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

I Livrustkammaren finns många gamla rustningar. Men hur ser en helt nytillverkad rustning ut? Det får ni se i utställningen Mästarprovet där rustningsmakare Albert Collins visar sin nytillverkade rustning och hur han gjort den med nya verktyg – som dock är precis likadana som de man använde på 1500-talet. Här visas också vad man hade för kläder under rustningen och det finns delar av en rustning som man får prova.

Läs mer om Mästarprovet här!

Som ni märker så finns det mycket kul att upptäcka för alla åldrar på Livrustkammaren. Det är svårt att inte fascineras av att det är minnen och föremål ända sedan Gustav Vasas tid, alltså ca 500 år (!) tillbaka i tiden som man får kika på. Alla föremål har tillhört olika svenska kungar och drottningar och deras spännande historier och liv berättas det om i museet. Vi vågar nästa lova att ni kommer att ha lärt er lite om Sveriges kungliga historia på kuppen!

Bra att veta!

Livrustkammaren ligger på Slottsbacken 3 i Gamla Stan. Museet ligger i vackra Slottsbacken i den östra delen av det Kungliga slottet. Livrustkammaren är ett fristående museum, även om det ligger i samma byggnad som slottet. Du är välkommen att kombinera båda besöken, men det är olika entréer och biljetter. Livrustkammaren har fri entré.

Hela den här artikeln är ett samarbete med Livrustkammaren

Annonser: