https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/leos1-e1684832403904.jpg

Rörelseglädje i leklandet

I media duggar rapporterna om barns inaktivitet tätt, men inne på Leos lekland råder raka motsatsen. Här är kinderna röda och pannorna svettiga när ett gäng spralliga 4–6-åringar på Leo's Sport Kidz spelar fotboll, kör hinderbana och klättrar på en vulkan.

Det är tisdag kväll och dags för åttonde och sista gången för Leo´s Sport Kidz i Bromma. Stämningen är hög och förväntan lyser i ögonen på de sju barn som träffas här för att under ledaren Denices trygga handledning få prova olika sporter, leka och ha kul tillsammans under 45 minuter. Med likadana, illgröna tröjor och vattenflaskorna i högsta hugg beger de sig i samlad tropp mot ”sportarenan”, en inhägnad liten fotbollsplan, tillsammans med Denice. På dagens schema står uppvärmningslek, fotboll, hinderbana och en avslutning med fruktstund och diplom- och medaljutdelning.

– Är ni redo att börja? undrar Denice och får ett unisont ”Ja!” av alla barnen.

Under Leos vingar är jättekul

Maksimiljan, 4 år

Barnen ställer sig på led efter Denice som går först och visar hur de ska värma upp – hoppa på ett ben, gå på hälarna, hoppa jämfota och så det svåraste – gå baklänges. Fyraårige Maksimiljan håller tungan rätt i mun när han går baklänges, men lyckas inte riktig undvika en krock med fotbollsmålet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/leos2.jpg
Barnen väntar ivrigt på att träningen ska sätta igång.

– Oj, akta stolpen! ropar Denice och tar honom i hand.

Sen är det dags för en variant på ”Under hökens vingar”, som här kallas ”Under Leos vingar”. Barnen springer tvärsöver planen och försöker undvika att bli fångade av Denice som står i mitten. Glädjetjuten stiger till taket och när Leandro blir infångad får Denice hjälp att fånga in resten av gänget en efter en, tills Colin är ensam kvar och glatt utser sig själv till vinnare.
När barnen är varma och rosiga tar Denice fram blå västar som halva styrkan drar över huvudet. Nu är det dags för fotbollsmatch!

– Jag vill stå i mål, säger Maksimiljan medan Kiyan snabbt kastar sig på bollen.

Jag gillar att klättra i vulkanen – det är jättekul!

Leandro, 6,5 år

Snart är matchen i full gång och målen och självmålen löser av varandra – alla följda av lika mycket jubel och high-fives. Denice, som spelar i båda lagen, är peppande och berömmer de små fotbollsspelarna konstant.

– Alla mål är lika viktiga! säger hon när en liten spelare råkar göra självmål.

Hela upplägget är glädjefyllt och tillåtande, med ett enda mål i sikte: att få barnen att uppleva rörelseglädje.

– Tanken med Leo´s Sport Kidz är att sätta barn i rörelse och få dem att prova olika sporter på ett lekfullt sätt. Under åtta tillfällen får de träna motorik, koordination och lagspel samtidigt som de får känna glädjen i att röra på sig, säger Caroline Lissdaniels, projektledare för Leo´s Sport Kidz.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/leos3.jpg
Leandro och Maksimiljan testar rörelseglädje genom fotboll.

Upplägget är ungefär likadant från gång till gång, men sporterna varierar. Man värmer upp med lite lek, sedan kör man själva sporten i en halvtimme, därefter avslutas allt med lite mer lek och en fruktstund. Under de åtta tillfällen som Leo´s Sport Kidz pågår får barnen prova på innebandy, fotboll, handboll, klättring/hinderbana, cykling, trampolin och gymnastik. När passet är över får de som orkar och har mer spring kvar i benen stanna kvar i leklandet till det stänger klockan sju.

Jag har fått nya kompisar här!

Kiyan, 6 år

I kafédelen sitter mamma Priya och väntar på Kiyan. Hon anmälde Kiyan till Leo´s Sport Kidz eftersom han är en aktiv kille som älskar att röra på sig.

– Vi är här och leker varje vecka, så när jag hörde talas om Leo´s Sport Kidz tyckte jag det lät perfekt för Kiyan som är så aktiv. Här får han prova olika sporter och kan känna av vad han vill fortsätta med när han blir lite äldre. Just nu är fotboll favoriten. Dessutom får han röra på sig och träffa nya kompisar. Det är jättebra!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/leos4.jpg
Kiyan är en aktiv kille som älskar att röra på sig som avslutar dagen med att stolt visa upp sin medalj.

Som avslutning denna sista gång har Denice ordnat en skattjakt genom hela leklandet. Barnen får se på bilder av olika platser och ta sig dit för att hitta nästa ledtråd. Banan går via rutschkanor, klättervulkanen, studsmattor och bollhav. Ivern att hitta nästa ledtråd är stor men Denice behåller lugnet och ser till att alla barn får vara med och hitta lapparna och platserna. I slutet hamnar de i ett av kalasrummen och där står lejonet Leo i egen hög person, redo att dela ut diplom och medaljer. När alla fått sina medaljer, diplom och kramat om både Denice och Leo springer de ut till sina väntande föräldrar.

– Kolla mamma, vi fick guldmedaljer, säger Kiyan glädjestrålande och visar stolt upp sin medalj. Får jag leka i bollhavet nu?

Annonser: