Få ut mer av sportlovet – upptäck Eskilstuna

Sportlovet närmar sig och trycket på de mest populära besöksmålen är stort, men genom att utnyttja närheten till andra städer kan barnfamiljer få ut mer av sin ledighet. Eskilstuna ligger en timme från Centralstationen i Stockholm och här har skolorna lov en vecka tidigare än i Stockholmsregionen.

Med sportlovet runt hörnet är förväntningarna stora bland Stockholms barnfamiljer, men under loven blir det trångt på de centrala besöksmålen. I Eskilstuna ligger sportlovet under vecka åtta, vilket innebär att de som har sportlov en vecka senare kan få stadens besöksmål nästan för sig själva.

– Eskilstuna ligger en timme från Stockholm och den närheten borde man verkligen utnyttja, säger Åsa Rönnholm, turistinspiratör på Destination Eskilstuna, och lägger till:
– Det är nära mellan besöksmålen i Eskilstuna, och det är också nära till omkringliggande destinationer. Till Strängnäs tar det 15 minuter med tåg härifrån, och till Västerås tar det 30 minuter, så det finns ett stort utbud att ta del av inom mälardalsregionen om man väljer att stanna några dagar.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/02/vilsta_vinteraktivitet19_065.jpg
I Vilsta friluftsområde erbjuds mängder av aktiviteter året om och här finns också grillplatser för extra mys.

Vintersport för alla

I Eskilstuna är det nära till naturen. Strax utanför stadskärnan ligger Vilsta friluftsområde med skidbackar, pulkabacke, längdskidspår, grillplatser, restaurang och övernattningsmöjligheter. Här finns också en anslutning till den 100 mil långa Sörmlandsleden, perfekt för den som tycker om att vintervandra.

– Skidstadion i Vilsta är ett utmärkt besöksmål för familjens vinteraktiviteter. Det finns flera nedfarter med olika svårighetsgrad och det brukar vara snösäkert – så länge det är tillräckligt kallt kan snökanonerna tillverka konstsnö och garantera bra förutsättningar för skidåkning, säger Åsa Rönnholm och fortsätter:

– Om man vill fortsätta med vintersport är det bara tio minuters bilfärd till Isstadion där man kan åka skridskor gratis. Man kan låna skridskor på plats om man inte har egna.

Lek, kultur och historia

Om du föredrar inomhusaktiviteter finns flera roliga alternativ. Precis bredvid Eskilstunaån ligger Munktellbadet, med en minibassäng med ett maxdjup på tre decimeter för de allra minsta och 50-meters pool, vattenrutschkana och bubbelpool för de lite äldre barnen. Dessutom finns både Leos Lekland och trampolinparken Hop n Pop inom bekvämt bilavstånd för de som hellre håller sig torra.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/02/Lilla-stadsmuseet-fiket-v2.webp
I Eskilstuna stadsmuseums barndel Lilla stadsmuseet kan barn och vuxna upptäcka Eskilstunas historia tillsammans. Passar 3-10 år. Foto: Eskilstuna stadsmuseum

Ett besök på Eskilstunas museer rekommenderas också varmt.
– På Eskilstuna stadsmuseum finns mäktiga ångmaskiner och interaktiva utställningar där man kan leka i historiska Eskilstunamiljöer. Och om man gillar stora maskiner får man inte missa Munktellmuseet. Här får barnen leka loss, provsitta traktorer och köra simulatorer.

– Lättsmält svensk ingenjörshistoria, för både vuxna och barn, säger Åsa Rönnholm, innan hon avslutar:
– Med andra ord finns det ett stort utbud av aktiviteter och eftersom staden är kompakt går det att hinna med väldigt mycket på relativt kort tid – särskilt om man kommer hit under vecka nio när Eskilstunas unga är tillbaka i skolbänken.