Kul läsning från Barn i stan
Artiklar
Publicerat 27 Oktober 2017 07:00

Internationella Nalle-dagen!

Internationella nalledagen har firats den 27 oktober årligen sedan 1998 och har sitt ursprung i amerikanska ”Teddy Bear Day”. 

text: Gunnel Ehrlich

Det tvistas om vem som tillverkade den allra första nallebjörnen, men Margerete Steiff i Tyskland var väldigt tidig när hon redan 1880 specialiserat sig på mjuka djur. Strax före sekelskiftet gick sonen Richard in i firman och började då utveckla en nalle som vi idag känner igen den. Samtidigt skedde en parallell utveckling i USA, som ledde till "teddybjörnens" födelse.

     

Teddybjörnens historia sägs börja efter en jakttur i Mississippi när President Theodore Roosevelt, i november 1902 var på björnjakt. Då jakten inte medförde någon jaktlycka för Presidenten band medlemmarna i jaktlaget fast en övergiven björnunge vid ett träd. Presidenten hade dock inte hjärta att skjuta den lilla björnungen och Roosevelt fick efter den händelsen smeknamnet ”Teddy”. Det skrevs mycket om jaktäventyret i USA och den publicerades även som en skämtserie i tidningarna.

   

Vid samma tid ägde Morris Michtom en liten butik i Brooklyn där han och hans fru tillverkade leksaksbjörnar. Michtom skickade en av dessa björnar till president Roosevelt och bad om tillstånd att få kalla dem "Teddy's Bear". Roosevelt inte bara godkände detta utan gjorde dessutom nallen till sin personliga maskot i den följande omvalskampanjen. Teddybjörnen blev en succé och efter andra världskriget började fler länder att tillverka olika nallebjörnar.

Att nallen firas just den 27 oktober har sin förklaring i att det var Theodore ”Teddy” Roosevelt födelsedag.


 
Några kända nallar är:
Nalle Puh
Paddington
Bamse


Till toppen