Kul läsning från Barn i stan
Guider
Publicerat 27 Maj 2021 14:12
9 plaskdammar med det lilla extra. Barn i stan

9 plaskdammar med det lilla extra

Varma sommardagar i stan med små knattar tarvar mycket solkräm men också svalka. Vad kan vara bättre än att låta de små liven plaska runt i någon av stans alla plaskdammar? Det finns dock ett helt gäng sådana och vi har därför gett oss ut i plaskdammsdjungeln och valt ut nio favoriter som även passar föräldrar eller kanske ett storasyskon, som inte riktigt är lika road av ankelhögt vatten utan vill ha något extra. 

text: Redaktionen

Kulturkombo

Foto: Marabouparken

MARABOUPARKEN

Den mycket populära Marabouparken utnämndes 2008 till Sveriges vackraste park och ligger i Sundbyberg norr om Stockholm. Med en stor samling skulpturer samt Marabouparkens konsthall, den fina plaskdammen och en liten lekplats är parken ett härligt utflyktsmål och grön oas för barnfamiljer. Förutom att svalka barnen i plaskdammen finns här även stora grönytor för springiga ben och mysig picknick. Marabouparkens konsthall erbjuder kreativ barn- och ungdomsverksamhet varje söndag och i parken finns även en restaurang. I anslutning till plaskdammen ligger Marabouparkens minibibliotek där det återkommande är sagostund för de yngre.
Läs mer här


ÖRBY SLOTT

Örby slottspark är en historisk parkanläggning som fungerar som en grön oas för såväl lek som vila. Där finns stora gräsytor, grusgångar, häckar, planteringar, en fontändamm och en plaskdamm. Plaskdammen har sittplatser runt bassängen, som underlättar för uppsikt av badande barn, samt trappor med räcken som leder ned till vattnet. Intill plaskdammen finns stora grönytor för springiga ben och picknick.
Läs mer här

Djurkul

Foto: Bandängens Parklek

ASPUDDSPARKEN

Aspuddsparkens parklek har verksamhet året runt och präglas framför allt av alla djur. I parkleken finns får, getter, grisar, hästar, höns, kaniner, katter och marsvin. I parkhuset finns ett café och ett lekrum, utomhus finns en grillplats. I parkleken finns en stor lekplats med bland annat gungor, kompisgunga, sandlåda, studsmattor, karuseller och klätterlek med rutschkana. Det finns även picknickbord med solskydd och en stor plaskdamm.
Läs mer här


BANDÄNGENS PARKLEK

I Bandhagen ligger Bandängens parklek; en lekpark med lantgård där ni kan träffa getter, kaniner, marsvin, höns och grisar. Här ges besökarna tillfälle att pröva på kardning, spinning samt tovning och parkleken ställer även till traditionella fester och temadagar som har anknytning till djur, natur och lek. Här finns den fina plaskdammen och i lekparken finns gungor, klätterställning och små lekstugor. Av parkleken kan ni låna cyklar, månbilar, bollar, hopprep samt olika sällskapsspel och inne i parkhuset kan ni spela pingis, biljard, läsa, fika samt en massa annat. OBS! På grund av pandemin har vissa delar stängt under 2021. Se hemsidan för mer information.
Läs mer här


SPÅNGA BYS PARKLEK

Spånga by är en bemannad och tillgänglighetsanpassad parklek som ligger i en vacker kulturmiljö i närheten av Spånga kyrka. Området är plant med stora gräsytor och lekområden med lekredskap som utomhuspingis, klätterställning, gungor, basket och tennisbana. Det finns sandlåda för de minsta samt ett lite lugnare lekområde och en plaskdamm. I anslutning till parkleken finns även Tensta 4H:s verksamhet med hästar, grisar, getter, får, höns, kaniner och katter.
Läs mer här

Lekpark deluxe

Foto: Svandammsparken

SVANDAMMSPARKEN

Svandammsparken ligger i Midsommarkransen och lekplatsen är anpassad för yngre barn med bland annat en lekspårvagn och en plaskdamm. I parken finns även stora gräsytor, en grillplats, en lekplats med gungor samt en stor klätterlek för lite äldre barn. Det finns också en mindre aktivitetsyta för bollspel och kick-bike. Små och stora kan också spana in bockarna Bruse och Trollet under bron.
Läs mer här


RÅLAMBSHOVSPARKEN

Rålambshovsparken på Kungsholmen passar barn i alla åldrar. Plaskdammen ligger i anslutning till parkleken och är avsedd för barn att leka och plaska i. Den stora och välbesökta lekplatsen intill är en del av Rålambshovsparkens bemannade parklek. Den knasiga och inspirerande utemiljön bjuder in till spontanlek och här finns också leksaker att låna samt roliga aktiviteter för äldre syskon i alla åldrar. I övriga parken finns klätterblock, skejtytor, volleybollplan, basketkorgar och utegym. Parken har stora gräsytor för picknick, lek och spel. Bakom lekplatsen finns en amfiteater där bland annat Parkteatern har föreställningar på sommaren.
Läs mer här


FLAMINGOPARKEN

På Skärholmsterrassen ovanför torget hittar ni Flamingoparken, en vattenlek som under sommarhalvåret sprutar vatten när du som besökare trycker på olika knappar. Ta med baddräkten och badbyxorna och var beredd på att bli blöt! Flamingoparken är designad av konstnären Johan Ferner Ström som även formgivit Skärholmens puckelbollplan vid Västerholmsstråket. Parken ligger precis ovanför t-baneuppgången mot Skärholmens centrum, en trappa upp och hiss finns.
Läs mer här

Extra tillgänglighetsanpassad

Foto: Erikslunds parklek

ERIKSLUNDS PARKLEK

Erikslund är en bemannad och tillgänglighetsanpassad parklek som ligger i ett naturområde i Tensta. Lekmiljöerna har sjötema, det finns järnvägsspår, lekstugor, lekhästar och en krokodil. Här finns också en plaskdamm med handledare och ett extra steg ned i vattnet (OBS! Kanten är grå och kan vara svår att se). Runt om hela lekplatsen finns många sittplatser i sol och skugga. På onsdagar är det våffelstuga och på torsdagar tänds grillen. Ibland erbjuds kulturevenemang som teater men även lekdagar, miljövecka samt andra arrangemang.
Läs mer här

 
Psst!

För bästa trivsel vid plaskdammarna

- Använd badkläder eller badblöja på små barn samt rena leksaker.
- Om möjligt duscha före bad.
- Släng inte skräp i vattnet.
- Hundar får inte bada i plaskdammen.
- Stadsförvaltningen rengör dammarna varje vecka och vattenprover tas regelbundet. 

Alla Stockholms stads plaskdammar och lekplatser hittar du här!


Du kanske också är intresserad av

Stans bästa badstränder 
Skogspromenix med dopp 
11 utomhusbassänger att spana in

Alla Barn i stans guider hittar du här


Till toppen