Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 02 Juni 2019 09:00

Reportage: På besök i framtiden

Hur känns det att gå i taket? Kan man forma om planeten? Och vilka superkraftmaskiner är inte uppfunna än? Det och mycket mer får du veta om du hänger med Barnpatrullen till utställningen Framtiden börjar här på ArkDes.

text: Helén Bjurberg. foto: Angelica Söderberg.Det är en entusiastisk Barnpatrull, bestående av Kiara, 5,5 år, Elton, 5 år, och Tigra, 4 år, som träffas vid entrén till ArkDes, Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, på Skeppsholmen. I dag är det familjevisning av Framtiden börjar här, en utställning med 80 futuristiska designprojekt, från världens största designmuseum, V&A, Victoria and Albert Museum i London, med efterföljande pyssel av framtidsföremål i ArkDes egen ateljé.Barnpatrullen letar sig fram till utställningens ingång där guiden Hella Fogelström tar emot dem och ett tiotal andra barn med tillhörande föräldrar. Hon presenterar sig och börjar med att förklara för den som inte vet, att arkitektur och design handlar om att man bestämmer hur byggnader och saker egentligen ska se ut och fungera. När det är utrett tar hon gruppen med på en rundvisning bland framtidens mest spektakulära designföremål.Guiden Hella visar oss ett gosedjur i form av en säl. I gosedjuret har det monterats in en robot som gör att den kan låta och röra sig.

– Det har gjorts tester där det bland annat delats ut den här typen av robotdjur till äldre människor, så att de kunnat fungera som sällskap åt den som känt sig ensam, säger Hella, och frågar sedan om barnen också skulle vilja ha en.

De nickar, men ser samtidigt en aning skeptiska ut. En flicka med långt, mörkt hår tycker att det vore bättre att ha ett riktigt djur istället för ett robotdjur, men när Hella berättar om fördelarna kan flickan, och alla de andra barnen, hålla med om att det är ett väldigt bra alternativ för den som kanske är allergisk eller har svårt att ta ut ett husdjur på en daglig promenad.När gruppen ska gå vidare delar Hella ut små speglar, med en urgröpning för näsan, som de nu ska få hålla under ögonen.

– Håll varandra i hand, för det kan kännas lite konstigt att gå nu, säger hon och frågar sedan Kiara, som går först i ledet, vad som händer när hon håller spegeln så.

– Hela världen blir upp och ner, och det känns som att jag går i taket, svarar hon, med ett skratt.

De snubblar fram en stund och fascineras över hur märkligt allt känns och ser ut, sedan lämnar de tillbaka speglarna och fortsätter som vanligt, märkbart lättade över att se världen i rätt perspektiv.
Under den fortsatta rundvandringen passerar gruppen robotar som kan utföra hushållsuppgifter, och kläder med konstgjorda muskler, för den som är rörelsehindrad och behöver lite stöttande styrka. Vid ett tillfälle stannar de till vid en bild av den sönderbombade staden Aleppo i Syrien och en 3D-modell av hur 14-åriga Mohammed Qutaish vill bygga upp sin framtids stad igen. De stannar en bra stund och betraktar hans alster. Det är tydligt att utställningen väcker många tankar hos både liten och stor.

Barnpatrullen och resten av gruppen kommer fram till en stor, belyst sandlåda. De olika ljusen gör att sanden ser ut som ett landskap, med sjöar, skog och berg. Till en början är det inget konstigt alls, men när Hella ber barnen att sätta ner sina händer i sanden, det är då det blir magiskt! I takt med att barnen omfördelar sanden i lådan ändrar sig landskapet. Där de grävt ur bildas nya sjöar, medan det blir nya bergskedjor där sandhögarna växer.

– Tänk om vi i framtiden skulle kunna ändra landskapet på det här sättet, säger Hella, medan barnen fascinerat fortsätter att skapa i sanden.

Barnpatrullcitat från när Barnpatrullen besökte utställningen Framtiden börjar här på ArkDes sommaren 2019.

När det är dags att avsluta visningen berättar Hella om den colombianska borgmästaren Antanas Mockus, som klädde sig i superhjältedräkt när han försökte förändra samhället och få människor att lyssna på honom – och lyckades med det!

– Och om han kan bli en superhjälte kan ju vi också det, säger hon, och låter barnen bestämma vilka superhjältar de vill vara.

Sedan tar hon alla små superhjältar upp till studion där de får skapa ett valfritt framtidsföremål med sina alldeles egna superkraftegenskaper.

I ArkDes studio finns mängder av material i alla färger och former och barnen hugger genast tag i sina uppdrag. Tigra gör ett framtidsrum med glitterbågar och bollar som man kan gå in under, medan Elton gör ett solcellstält. Kiara bygger en maskin som kan para ihop människor:

– Den skulle kunna finnas på alla förskolor, så behöver ingen vara ensam.

När pysslet är klart och limmet har torkat, får barnen varsin påse av Hella att stoppa sina framtidsmaskiner i, innan de i enad trupp går till museets kafé, där de avslutar framtidsdagen med en helt vanlig, men supersmarrig nutidsglass.
Faktaruta om sommaren på ArkDes 2019.


Till toppen