Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 01 Oktober 2019 09:00

Höst i naturen

Vardagens stress är svår att komma undan för de flesta barnfamiljer. Men i naturen finns lugn, ro och plats för återhämtning. Häng med på lek, bus och matlagning i Judarskogens magiska värld.

text: Helén Bjurberg foto: Angelica SöderbergDet är lördag förmiddag i oktober. Luften är frisk och hög. Solen skiner genom de färgsprakande lövverken och sätter hela skogen i visuell brand. Familjen Degerman med mamma Emma och sönerna Rio, 3 år, och Neo, 2 år, har packat ryggsäcken med lunchmat och förberett sig för en heldag i skogen. De har tagit bussen till Nockeby i Bromma där en stig, bara några hundra meter från hållplatsen, leder in i skogen. Familjen viker av på den och plötsligt uppstår magi. Vägens brus försvinner och framför dem öppnar sig skogens förtrollade värld.

Rio och Neo springer fram på den lövbeklädda stigen. Skogen är välvårdad och lättillgänglig även för de minsta benen. Men den är ändå tillräckligt snårig och trolsk för att väcka fantasin till liv. Träd och stubbar blir utmärkta gömställen för kurragömmalek och en stor sten blir till en vildhäst att rida på.

– Titta mamma, jag har häst, ropar Rio lyckligt från stenhästens rygg.

De fortsätter genom den höstvackra lövskogen. Efter en kulle kränger stigen och framför dem står en skylt som välkomnar dem till Judarskogens naturreservat.

– Det brinner, konstaterar Neo, och pekar på elden som visas på skylten.

– Ja, det stämmer, det är en brasa, och det står att man bara får elda där det finns grillplatser, svarar Emma, och förklarar att de snart ska få se var grillarna finns.

Promenaden fortsätter djupare in i skogen. Här och var stöter de på andra familjer som är ute på tur, några hundägare och en och annan joggare. Plötsligt uppenbarar sig den vackra sjön Judarn. Familjen stannar till och tittar ut över den spegelblanka sjöytan där en andfamilj stilla simmar fram. Det är så rofyllt att det nästan känns som en saga.– De vill ha mat, tror Neo. 

Emma håller med. Kanske är de hungriga, och finns änderna kvar när de ätit sin lunch, lovar hon att Rio och Neo ska få kasta lite smulor åt dem.

Just när Emma har sagt det inser hon att klockan börjar närma sig lunchtid och magen kurrar. Många familjer har redan sökt sig mot de trevliga grillplatser som ställts iordning runt sjön. Emma väljer en vid ett vackert berg, där en tidigt lunchande familj just är på väg att lämna. Hon sätter murrikkan på den varma grillen och börjar ta itu med maten. Grönsaker, kebabkött och pitabröd plockas upp ur ryggsäcken, och medan barnen samlar kottar på hög strax intill börjar hon skala och hacka. Till och med matlagningen blir meditativ i den rogivande miljön.

En stund senare ligger maten på den varma muurikkan och snart blandas skogsdoften med aptitretande matos.

Familjen sätter sig ner för att äta, med den vidunderliga utsikten över sjön framför sig. Den friska luften och sköna naturen väcker aptiten till liv och både stora och små äter med välbehag.

– Jag vill ha mer, säger Rio, och mamma Emma lägger förvånat upp en tredje portion till sonen som annars mest brukar peta i maten.

När maten är uppäten tar Emma upp några bullar ur ryggsäcken och värmer över elden. Sedan häller hon upp saft i barnens kåsor och kaffe till sig själv. De fikar och pratar. Det som pojkarna inte orkar äta upp av bullarna kastar de givmilt ner i vattnet till änderna som lyckligt smaskar i sig.Dagen börjar gå mot sitt slut och det är dags att återvända hem. Men de tar god tid på sig och tillbakavägen bjuder på ännu mer lek och bus bland stenar och stubbar. Strax innan stigen mynnar ut till bilvägen ropar Emma in sina pojkar.

– Kom och håll mig i handen nu, där framme är bilvägen!

Plötsligt är magin bruten och familjen är tillbaka i verkligheten. Men tack och lov finns skogen kvar att återvända till närhelst de behöver ett förtrollat äventyr igen.

Judarskogens naturreservat

Judarskogen är ett välbesökt naturreservat som ligger i Bromma och går att nå med buss från Brommaplan. Naturreservatet är nästan 13 kvadratkilometer stort och bjuder på löpspår, stigar, ett flertal grillplatser och den vackra sjön, Judarn, som både går att fiska och bada i.


Till toppen