Klättra, kläng och balansera!

Hinder- och parkourbanor är en poppis aktivitet för barn med mycket spring i benen. I skogshinderbanan på Siggesta gård kan stora och små äventyrare utmana sig själva i styrka, smidighet och balans. Allt till en fond av sagolikt vacker natur.

Vackert beläget i skogsbrynet, strax intill fotbollsgolfbanan på Siggesta gård, börjar den spännande skogshinderbanan, som tar naturen till hjälp för att bjuda på ett lagom utmanande äventyr. På banans sju stationer kan barn och vuxna prova allt från vingliga balans- och vippbrädor till trassliga spindelnät, luriga labyrinter, hängiga hängbroar och utmanade hinderväggar.

– Hinderbanan har ett gäng övningar med varierad svårighetsgrad. Det finns både individuella och parallella övningar så att man både kan utmana sig själv eller sin kompis. Mellan varje station får man dessutom klättra i skogen och ta sig fram i den vackra naturen, berättar Susanne Blomberg, vd på Siggesta gård.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/HOSTFILM_skogshinderbanan.jpg
Siggesta Gårds Skogshinderbana

Hinderbana i vacker miljö

Skogshinderbanan är byggd för att passa alla åldrar men vissa av hindren kan vara lite kluriga för de allra yngsta.

– Vi brukar säga att banan passar för barn från cirka fem år, om man har en vuxen hand att hålla i. Men även yngre syskon kan hänga med och klättra i vår minihinderbana eller leka i någon av de kojor som finns längs vägen, säger Susanne Blomberg.

Är banan svår att ta sig igenom?

– Den är nog svårast för föräldrar och vuxna. De flesta barn klarar hindren utan problem. Det är lite olika svårhetsgrad på de olika hindren, så att alla ska känna sig duktiga och känna att de får en utmaning.

Läget, i en mysig skogsdunge, gör att besöket blir en upplevelse även för dem som eventuellt väljer att inte prova själva banan.

– Vi har placerat hinderbanan på en vacker plats så att alla som kommer hit ska få en härlig naturupplevelse. Det passar perfekt att ta med sig picknick och sitta ner en stund och njuta av den vackra platsen på våra rastplatser längs banan, säger Susanne.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/10/naturparkour-Lida.jpg
Naturparkouren på Lida Friluftsgård

Prova på parkour

Även om skogshinderbanan är öppen året om och lika härlig i sol som i snö, så kanske man inte är lika sugen på att klättra och klänga utomhus när regnet öser ner. Då finns det flera bra inomhusalternativ för ben som är fulla av spring.

I stans lekland finns det till exempel många spännande utmaningar för den som vill pröva den populära sporten parkour, en sport som ursprungligen kommer från Frankrike, där den grundades på 1980-talet.

Namnet kommer från franskans ”parcours du combattant’’ som på svenska betyder just hinderbana. Kortfattat handlar det om att ta den snabbaste vägen över hinder i stadsmiljö, över trappor, räcken och tak – att forcera en naturlig hinderbana i staden helt enkelt

Men hur funkar egentligen parkour för barn och är det någon skillnad på en hinderbana och en parkourbana?

Caroline Lissdaniels, projektledare för Leos Sport Kidz på Leos Lekland, reder ut begreppen:

– Parkour handlar om att gena och ta sig från en punkt till nästa, över hinder, på snabbast, smidigast och enklaste sätt. De flesta av våra lekland har markerade parkourdelar, men egentligen kan man säga att hela Leos Lekland är en enda stor parkourbana i praktiken

Både parkour- och hinderbanorna funkar lika bra för barn som vuxna och är jättekul att göra tillsammans.

– Barnen får prova olika aktiviteter och samtidigt utveckla både motorik och koordination. En perfekt kombination med andra ord, säger Caroline Lissdaniels.

Annonser: