Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 15 Februari 2018 10:45

Satans demokrati och Gosedjursremix på Makaroni

Passa på att se konstupplevelsen Satans demokrati, nästa år är det sagt att hela huset ska rivas. Därför och för första gången öppnar nu Makaronis Malou Bergman upp för familjevisningar i samband med hennes allmänt älskade Gosedjursremix-workshop.

text: Helena Uggla foto: Helena Uggla
I en byggnad ute i Sickla håller Makaronis gosedjursremix till. Men där gömmer sig också en konstupplevelse i sällan skådad skala; på en 3 500 kvadratmeter stor yta har över 1 500 konstnärer, arkitekter, hantverkare och skådespelare gestaltat den värld som varit spelplats för teatertrilogin med de ruskiga namnen Satans demokrati, Satans delirum och Satans död.
   Föreställningarna har haft en åldersgräns på 16 år, men nu släpps ungarna in! Det är Malou Bergman som öppnat upp för familjevisningar. Hon har bland mycket annat grundat Makaroni – en mötesplats för konstproduktion och här är hon nu konstnärlig ledare. En konstnärlig ledare i begreppets mest direkta bemärkelse; inspirerande och entusiasmerande. Hon skapar utrymmen, utställningar, events, fester och workshops som tänder skaparlust hos besökarna.
   Utan teaterns effekter är rummen i utställningen bara lagom läskiga, som gjorda för en spännande upptäcktsfärd. En unik upplevelse som snart går i graven, då niovåningshuset som rymmer det hela ska jämnas med marken inom en snar framtid.
   – Jag ville att ni skulle få se det här innan det försvinner! säger Malou när hon möter oss i lobbyn och hon slår upp dörrarna till en parallell verklighet.
   Hon förklarar att vi måste hålla ihop för det är mörkt och lätt att gå vilse inne i labyrinten. Vi vandrar genom korridorer och rum, den ena miljön mer drömsk än den andra och stämningen gör att barnen som just träffats redan är nära förtrogna. I ett rum är perspektivet ställt på ända med lutande bokhyllor och möbler. Nästa är helt beklätt med bomull. En pappa i gänget utbrister:
   – Men Malou, det här är ju årets kulturupplevelse!
   – Vänta ska ni få se, vi har bara tagit de första kliven in i den här världen, säger Malou.

Rum med olika teman

I ett rum är vi som inne i ett stort moln av lavendel. Vi kryper genom ett hål i en vägg och hittar ett rum med tomt stirrande ansikten överallt. De minsta undviker att gå in här.
   – Det kändes nästan som en mardröm, säger en flicka, bra att vi bara kunde gå förbi.
   
Vi hittar till Arken. Den båt fylld med hybrider från tidigare remixer som har cyklats hit genom stan från Candyland, som Malou även var med och grundade. Vi får en föraning av vad som komma skall.
   
En pappa i gänget, Mårten Nettelbladt, har byggt ett sorts näste i utställningen.
   – Jag tog mig an det här helt instinktivt, jag kände mig som ett djur, säger han, och berättar att skillnaden är milsvid mellan detta arbete och vad han gör till vardags som arkitekt.
   
En korridor har interören från ett helt tåg och barnen fantiserar om vart de är på väg. De hittar sedan ett rum med en hemlig lucka i taket, där man kan krypa upp.
   
– Det finns en discokula här uppe! hör vi barnen ropa.
   
Vi går in i huvudkaraktären Wolands hem. Detaljrikedomen är total, det finns saker att titta på från golv till tak. Att detta inte på riktigt är hem åt världens mest excentriska person, utan en scenografi är svårt att tro.
   
– Det roligaste barn vet är att få leka med sina vuxna. Upptäcka tillsammans, då hänger det på att de vuxna också tycker att det de gör är spännande och kul på riktigt, säger Malou.
   
Och de vuxna gör lika stora ögon som barnen, när de upptäcker att det går att gå in genom kylskåpet. På väg upp för en trappa för att ta oss vidare förundras vi över hur själva huset ser ut att växa, flyta ut och leva.

Makaronis varma värld

– Välkomna tillbaka till den andra världen! säger Malou och vi landar omtumlade i Makaronis varma, hemtrevliga rum med sköna brasilianska toner i högtalarna, hembakade härligheter på fikabuffén och ett arbetsbord överfyllt av gosedjur. Alla börjar utan omsvep att skapa.
   – Den här isbjörnen ska få två extra ben, säger en storebror målmedvetet.
   – Fast då blir den ju en insekt, svarar hans lillebror.
   – Ja, då får den väl vara det, säger storebror och måttar var de nya benen ska sitta.
   Malou förklarar att här är det barnen som bestämmer.
   – De vuxna måste släppa kontrollen helt, och låta barnen leda. Deras viktigaste uppgift är att hjälpa till att sy och att hålla koll på vassa nålar och saxar.
   Hon har byggt upp en fotostudio i ena änden av rummet där alla som vill kan förevigas med sin skapelse.
   – Får jag ta med den hem? frågar min sexåring Ulf kramandes sin nya kompis, en kaxig hybrid av en apa och en ekorre.
   – Ja, antingen följer hon med dig direkt eller så får hon åka lite i Arken först. Du får välja, svarar Malou.
   Med ekorrapan i famnen kommer vi ut i kvällen och tittar upp mot Makaronis lysande fönster. De enda som är tända i hela detta väldiga hus. Därinne ryms de två världarna; den ena totalt förunderligt fantasifull och den andra genomvarmt tillåtande. ■
 

makaroni

 

För närvarande finns Makaroni på Sickla Industriväg 6C. Ta buss 401 och 403 från Slussen till Sickla Industriväg. Huset planeras att rivas, men kommer stå kvar under 2018 och även om huset rivs kommer Makaroni fortsätta med workshops i nya lokaler.

Satans demokrati är en utställning (tidigare teater) som avslutats, men det finns möjlighet att se den i specialvisningar under 2018. För mer info gå in på satansdemokrati.se

När: 3 och 4 mars klockan 13–17. Man kan välja att vara med på både Gosedjursremixen och familjevisningen av Satans demokrati, eller välja det ena eller det andra.
Entré: Donation.
Ålder: Från 4 år i vuxet sällskap.
Kafé: Fikabuffé på Makaroni.
Läs mer: makaroni.se


Till toppen