Kul läsning från Barn i stan
Reportage
Publicerat 07 Februari 2019 07:05

Skepp ohoj, alla landkrabbor!

Sjunkna skepp i all ära, men på Sjöhistoriska museet finns mer än så. Följ med när Barn i stans Barnpatrull testar den magiska undervattensvärlden i sprillans nya lekrummet Blubb, gör sjöodjur i skaparverkstaden Ruskpricken och äter pannkakor som hungriga sjömän i Bistro Östberg!

text: Helén Bjurberg foto: Angelica SöderbergSjöhistoriska museets fasad lyser bländande vit mot den gråa himlen. Regnet hänger i luften och det är en perfekt dag för inneaktivitet. Barn i stans Barnpatrull bestående av femåringarna Evelin, Gustav, Nova och Folke står förväntansfulla utanför den magnifika entrén. Ingen av dem har varit på museet tidigare, men de är taggade och redo att utforska vad museet har att bjuda på.
 
Det finns ett flertal pågående utställningar, och för de yngsta besökarna finns det även spännande barnspår med ljudberättelser att följa. Barnpatrullen fascineras av skeppsmodeller och båtattiraljer, segel och galjonsfigurer. Men inte långt efter att de kommit till Sjöhistoriska slår hungern till med full kraft och intresset riktas istället mot museets kafé och restaurang, där det serveras pannkaksbuffé. Ivrigt plockar de åt sig av pannkakor, grädde, sylt och maränger.
 
– Här, du kan väl ta en liten gurkbit också, säger Novas mamma, och lägger på en liten grönsak bredvid pannkaksberget på dotterns tallrik innan hon och de andra hugger in.
 
De äter med god aptit och tar om flera gånger innan de slutligen är mätta och redo för ett besök i det nya lekrummet Blubb.


 
– Äntligen! säger Gustav glatt när de är på väg.
 
Entrén till Blubb-rummet går genom en ubåt och inne i den lekfulla undervattenslekvärlden råder full aktivitet. Många barn vill styra fiskebåten, åka rutschkana från segelfartyget och lyssna på sagor bland sälarna. Vattentemat är genomgående och här finns båtar, havsdjur, dykargrejer och mängder av utklädningsklädslar att låna. Nova klär på sig en flyväst och samlar ihop några stora fisk-gosedjur att lägga i fiskebåtens skrov medan Gustav sätter på sig ett fiskhuvud. Evelin i sin tur paxar sjöjungfrustjärten och tar sedan Folke i handen och går upp mot rutschkanan.
 
– Se upp, här kommer vi! ropar de glatt när de åker nerför kanan, hand i hand, för åttonde gången i rad.
 
Efter en lång och intensiv lekstund i lekrummet börjar orken sina och det blir skönt med en pysselpaus. Inte långt från lekrummet ligger skaparverkstaden Ruskpricken, där lekpedagog Lovis Hammar tar emot Barnpatrullen och visar dem runt. Här finns mängder av kreativt material, mallar och instruktioner för alla möjliga skapelser och bara några få regler: ”1) När man är klar plockar man undan efter sig, och 2) limpistolen får bara användas av personer över tio år.”


 
– Är ni över tio år? frågar Lovis, skeptiskt.
 
– Näääe, skrattar Barnpatrullen.
 
– Men de är över tio väl? frågar hon igen, och pekar på de medföljande mammorna och papporna, och det bekräftar Barnpatrullen unisont att de är.
 
– Bra! Då får de sköta limningen.
 
Efter rundvisningen går Barnpatrullen loss på skaparmaterialet med maximal fantasi och kreativitet. De plockat åt sig av pappersark, kartongbitar, tyg och paljetter och skapar magnifika sjöstjärnor, bläckfiskar, havsmonster och skepp.
 
– Jag vill ta hem mitt skepp och testa i badkaret, säger Folke, när han äntligen är färdig med den gula farkosten med silversegel och rosa dekorationer.
 
– Det går bra det, säger Lovis, och ger honom en påse att stoppa den i.
 
När kreationerna varsamt packats ner och resterna av skapandet är undanplockat är det dags att åka hem. Patrullbarnen är trötta, men mycket nöjda.
 
– Den här dagen kommer jag aldrig glömma, säger Gustav nöjt, och ler mot sin mamma.

Vad tyckte patrullen?


Evelin, 5 år: Det roligaste i lekrummet var rutschkanan! Den gick fort och vi åkte många gånger.
Nova, 5 år: Jag tyckte att det var roligt att klä ut mig. Det fanns mycket olika kläder att välja mellan.
Gustav, 5 år: Det var så roligt att leka allihop tillsammans, tycker jag. Och att klä ut sig med fiskmasken!
Folke, 5 år: Jag tyckte att rutschkanan var roligast. Det kittlade i min mage när jag åkte den. Fiskmasken tyckte jag var lite läskig. 

om Sjöhistoriska museet

Sjöhistoriska museet ingår tillsammans med Vasamuseet, Marinmuseum och Järnvägsmuseet i Statens maritima och transporthistoriska museer.
Passar: alla från 0–100 år. För de yngsta finns barnspår med ljudberättelser i museidelen, lekrum samt skaparverkstad.
Var: Sjöhistoriska museet, Djurgårdsbrunnsvägen 24, Museiparken, Gärdet. Buss 69 från Centralen stannar precis utanför, på hållplats Sjöhistoriska museet.
Ordinarie öppettider: tisdag–söndag kl. 10–17.
Entré: fri entré för alla!
Lekrummet Blubb: är anpassat för barn 0–6 år tillsammans med sitt vuxna sällskap. Även för de allra yngsta bjuder rummet på fina upplevelser med ljud och ljus, klämma och känna, krypa, stå och gå. I en avskärmad del finns mjukdjur, böcker och möjlighet att lyssna på sagor. Lekrummet har samma öppettider som museet.
Kafé Bistro Östberg öppnar för fika kl. 10.30 och för lunch kl. 11, och stänger kl. 16, tisdag–söndag.
Skaparverkstaden Ruskpricken är öppet på helger och lov. Materialkostnad: 50 kr/barn.
Övrigt: I direkt anslutning till lekrummet Blubb finns garderob, matsäcksrum, toaletter, skötbord och amningsrum.

Läs mer om Sjöhistoriska museet här!


Till toppen