https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220425_SV0401.pdf-scaled.jpg

Hjärtat inuti – teatermagi för funkisar och de allra yngsta

Sång, musik och dans blandat med fantasieggande scenografi och kostymer. Dansföreställningen Hjärtat inuti är skapad speciellt för den allra yngsta publiken och barn med funktionsvariationer. Här bjuds publiken på ett litet mikro-utopia där det är tillåtet att röra, låta och delta helt på egna villkor.

Publicerad i maj 2022

Ljuset dämpas och in på den runda scenen stultar Bo, 15 månader i sällskap av mamma Hanna. Försiktigt men nyfiket ställer hon sig mitt på scengolvet och tar storögt in allt hon ser. I taket hänger uppblåsbara figurer som påminner om fluffiga sommarmoln och i ett hörn av scenen hänger ett upplyst ”vattenfall” av långa rep.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220425_SV0398.pdf-scaled.jpg
Hjärtat inuti är en tillåtande dansföreställning för barn med funktionsvariationer mellan 0-4 år och för de allra yngsta, 0-18 månader.

Överallt ligger kuddar och figurer i organiska former och mängder av färger. Strålkastarnas kulörta ljus bidrar också till stämningen, liksom den dova musiken och inte minst de fyra dansarna som med sina svepande rörelser välkomnar Bo in på scenen.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220425_SV0324.pdf-scaled.jpg
Kontakt och interaktion mellan dansarna och barnen genomsyrar hela föreställningen.

Efter ett litet tag är det dags för nästa åskådare att göra entré: 15 månader gamla Harry som är här tillsammans med pappa Anders. Harry skumpar in på rumpan och tar in hela rummet med öppen famn. Det går inte att ta miste på upptäckarglädjen när han lyckligt sträcker sina små händer mot de mjuka och spännande figurerna på scenen och känner nyfiket på tyget. När en av dansarna möter honom på golvet spricker hela hans ansikte upp i ett brett leende.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV2935.pdf-scaled.jpg
Harry 15 månader älskar att få vara en del av showen och möter dansarna med ett brett leende.

Fem i publiken

Så går det till när den fem barn stora publiken släpps in en efter en, för att i lugn och ro upptäcka scenrummet där dansföreställningen Hjärtat inuti spelas. En föreställning som är skapad av konceptkonstnären och koreografen Dalija Acin Thelander och riktar sig specifikt till barn med funktionsvariation, upp till fyra år, och barn utan funktionsvariation mellan 0–18 månader.

Jag vill ge dem en upplevelse där de får ta in, känna, se och uppleva

Dalija Acin Thelander, koreograf & konceptkonstnär
https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV1310.pdf-scaled.jpg
Maskerna och kostymerna fascinerar den unga publiken.

– Jag är så glad att äntligen få göra denna föreställning för funkisbarn. De har ett mycket mindre utbud av kultur än barn utan funktionsvariation och jag vill ge dem en upplevelse där de får ta in, känna, se och uppleva – helt på sin nivå och i sin egen takt, säger Dalija Acin Thelander som redan år 2017 gjorde succé med Myriader av världar, en föreställning för spädbarn och deras medföljande vuxna.

Även för vuxna

Samtidigt som Hjärtat inuti är en föreställning helt på barnens nivå är den lika underhållande för vuxna. Det är en fröjd att se dansarna, lyssna på sångaren och musiken och – inte minst – ta del av den härliga interaktionen mellan barnen och ensemblen.

– Jag tänker att man knyter ett starkare band om både barn och vuxna har glädje av föreställningen, fortsätter Dalija Acin Thelander.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV0811.pdf-scaled.jpg
Hjärtat inuti är en föreställning helt på barnens nivå, men samtidigt lika underhållande för vuxna.

Spännande och tillåtande

När alla fem små åskådare har tagit plats på golvet tillsammans med sina föräldrar börjar föreställningen på allvar. Märta, 3 år sitter tryggt i mamma Kajsas knä och tar försiktigt in allt som händer medan 2-årige kompisen James är lite mer frimodig och kryper runt på scenen och interagerar med dansarna och sångaren.

Men när James kryper fram till vattenfallsdraperiet blir det för spännande för Märta som också måste gå dit för att känna hur de upplysta trådarna känns mot handen och ansiktet. Strax står både hennes och James hår rakt upp av den statiska elektriciteten.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV3281.pdf-scaled.jpg
2-årige James och 3-åriga Märta upptäcker av det lysande vattenfallsdraperiet.

– Det är jättehäftigt att se dem ta in allt som händer. Och så fint att de inte måste sitta still och vara tysta utan får röra sig fritt bland dansarna och på scenen. Det är verkligen en föreställning som är till för barnen, säger Kajsas mamma.

Mycket spontanitet

Även om Hjärtat inuti är koreograferad med ett tydligt tema, där skådespelarna byter sina fantasieggande kostymer och masker flera gånger under de åtta scenerna, finns det också stort utrymme för spontanitet. Det märks vid flera tillfällen, som när James lägger sig på golvet med benen i luften och en dansare lägger sig bredvid i samma position, till James stora förtjusning.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV1376.pdf-scaled.jpg
Färgglatt, mjukt och fantasieggande – de spännande kostymerna är en stor del av upplevelsen.

– Han älskar det här, säger mamma Jennifer. Det är helt fantastiskt att barnen får ett helt eget rum där de får vara på sin nivå och uppleva med alla sinnen. De får känna på allt, dra i allt, det är tillåtet. James lever verkligen livet nu!

Och det är just detta Dalija Acin Thelander har eftersträvat med Hjärtat inuti – att skapa ett mikro-utopia, en oas, där det är tillåtet att röra, låta och känna.

– Det finns inget rätt eller fel, ingen som dömer. Jag vill att föreställningen bara ska tillfredsställa barnens nyfikenhet och upptäckarglädje. Både barn och vuxna tar ju upp sin värld via sinnena och det vill jag tillåta dem, säger hon.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/05/HJARTAT_INUTI_20220426_SV0847.pdf-scaled.jpg
Röra, titta, känna – allt är tillåtet i Hjärtat inuti.

Mer om föreställningen

Hjärtat inuti är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Unga Klara. Den spelas mellan den 7 maj och 12 juni på Unga Klara. Föreställningen riktar sig till barn med funktionsvariationer i åldrarna 6 månader upp till 4 år, samt till barn utan funktionsvariationer i åldrarna 6–18 månader. Pris: barn + vuxen 120 kr.