Hurra – Teater Pero fyller 40 år!

Varma, lekfulla och nyfikna Teater Pero firar 40-årsjubileum. Hos Pero har glädjen, leken och kärleken alltid funnits där som viktiga drivkrafter. Och ännu kan vi räkna med dem, för de är överens – de ökar!

Grattis Teater Pero! Hur känns det att bli medelålders?

– Vi känner oss stolta när vi blickar tillbaka på det vi gjort. Samtidigt ska det bli kul att se vad vi kommer att göra under våra nästa 40 år. Det fina med att bli gammal och vis är att man alltid kan ta med sig sin klokskap in i nästa projekt.

– För en tid sedan funderade vi på två alternativ, nu när vi blir äldre: antingen trappar vi ner eller också ökar vi. Vi var överens – vi ökar!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/Grundare-av-Teater-Pero-1.jpg
Mimarna Peter Engkvist och Roger Westberg bildade tillsammans Teater Pero 1983.

Berätta hur allt började och vad som har varit era största drivkrafter genom dessa 40 år.

– Det började 1983 med att mimarna Peter Engkvist och Roger Westberg bildade den lilla konstellationen PeRo med två uttalade regler: We will NOT kill our darlings och Vi ska bara göra sånt vi drömt om och sånt som vi själva gillar.

– Glädjen, leken och kärleken spelar en stor roll i det vi gör och är fortfarande det som driver oss att fortsätta.

När jag kom hit kändes mitt hjärta delat men när ni sjöng slutsången så växte det ihop och blev helt igen

Har ni något extra roligt teaterminne som ni vill dela med er av? 

– Ett kärt minne är den lilla pojken som kom fram till oss efter en föreställning av Mamma Mu bygger en koja och sa: ”När jag kom hit kändes mitt hjärta delat men när ni sjöng slutsången så växte det ihop och blev helt igen.”

– Och vi glömmer aldrig den där lilla treåringen som mitt under föreställningen går fram till Örjan, som har svårt att ta sig upp på stubben för att han är så höjdrädd. Så sträcker pojken ut armarna och säger: ”Jag kan hjälpa dig!” 

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/Astons-stenar-Teater-Pero-Foto-Jose-Figueroa.jpeg
Teater Pero har tagit föreställningen Astons stenar flera varv runt jorden. Aston och hans älskade stenar har bland annat varit i Australien, Japan och Kina.

När ni kikar tillbaka, vad är ni mest stolta över? 

– Det ständiga sökandet efter närvaro, lyssnandet, det roliga allvaret och den allvarligt roliga leken. Att vi skapat en plats dit barn kan komma och uppleva konst, ofta för första gången.

Vi har spelat ”Astons stenar” på ca 4000 meters höjd i Lhasa i Tibet – på mimiska instrument. Vi var synnerligen andfådda redan innan.

Finns det något om Teater Pero som kanske inte är allmänt känt?

– Alla kanske inte vet att vi har turnerat med våra föreställningar i nästan alla världsdelar. Hittills har vi spelat i inte mindre än 26 länder.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/Julfrossa-2022-Reggae-scaled.jpg
Missa inte Teater Peros uppskattade Julfrossa. En julig smällkaramell som passar hela familjen. I år flyttar hela den niohövdade ensemblen in på Ö2scenkonst Södermalm.

Vad mer kan vi se fram emot från er i höst? 

– I november gör vi något, för oss, helt nytt: Vi flyttar till Södermalm! Vi har ju i alla år spelat våra föreställningar i Vasastan och på Norrmalm, men nu tar vi steget över sundet och kommer till Ö2scenkonst Södermalm på Götgatan. Där kommer vi spela föreställningarna Ludde, Den osynliga och i december, som pampig avslutning på vår höstsäsong, vår älskade julshow Julfrossa. Det blir kul!