3–6 år

Utomhus

Kulturhus

Familjelördag: Om tvål och såpa – Rasmus Wurm

24 september

Dieselverkstaden

En föreställning med Rasmus Wurm, som med hjälp av cirkusnummer och vetenskapliga undersökningar på lättsamt sätt förklarar olika fenomen men framför allt underhåller och väcker barns nyfikenhet att undersöka världen.

Rasmus, från “Institutet för Förståsigpåare”, håller ett bubbligt föredrag om tvål och såpa. Det blir häftiga trick med såpbubblor som varvas med experiment om vatten, olja och tvål och lite historia. När började människan tvätta sig med tvål och varför är den så bra mot sjukdomar och bakterier? Evigt aktuellt.

Aktiviteten har två moment. Under showen som sker på Stora scen inomhus berättar Rasmus om såpa och tvål och publiken får beundra gigantiska såpbubblor och kanske se allehanda ihop byggda såpbubblor i olika formationer. Showen inomhus är 25 minuter.

Sen förflyttas vi utomhus till Marcusplatsen. Workshop sker i mindre grupper (max 25 barn), och publiken får själva blåsa över en meter stora bubblor och lära sig några trix med dem. Dels att sätta ihop bubblor men även att blåsa in bubblor i bubblor. Efteråt får barn och vuxna torka av sina händer med papper och uppmuntras sedan att tvätta dom i ljummet vatten. Barnen får lära sig hur såpbubblor är uppbyggda och varför tvål funkar så bra mot virus. De övar sig i hantera något skört och ömtåligt. Vetenskapstyngden anpassas till barnens ålder. Räkna med att både inomhusshowen och workshopen sammanlagt tar minst 60 minuter.

Rekommendation: Det är enormt spännande med experiment för barn och det är något som de gör hela tiden – utan att veta om att det är det dom gör. När de undersöker världen gör de vetenskapliga upptäckter. Vad händer om jag gör så här? Tar lärdomar och gör om.
Katarina Weidhagen, Kulturhuset Dieselverkstaden

Med stöd av Region Stockholm

När

15:00-16:00

Pris

120 kronor/biljett

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Saltsjöbanan samt buss 150, 401, 403, 404-422, 491, 492, 496, 497. Hållplats/station: Sickla Bro och Sickla Station.