Familjebesök på Vasamuseet.

3–12 år

Sportlov

Sportlov på Vasamuseet

25 feb–5 mar

Vasamuseet

Gör en djupdykning i 1600-talet och lär känna Sveriges historia genom skeppet Vasa! På Vasamuseet är det sportlov mellan den 25 februari och den 5 mars. En nyhet är audioguiden för barn – Pojken och skeppet: en resa i det förflutna. 
Under sportlovet kan du tävla i Bokstavsjakten genom museet och ha chans att vinna ett fint pris. 
Den 5 mars är det Skulptursöndag. Som namnet antyder handlar dagen om skeppets skulpturer. Kom och lär dig mer om några av skulpturerna som rymmer berättelser från en annan tid. Kanske vill du skapa något med Vasa som inspiration? 
Dessutom kan du gå kluriga spår genom museet, se filmer och lära dig att spela kvarnspel! 

Audioguide: Pojken och skeppet: en resa i det förflutna
Museets nya audioguide för barn och familj heter Pojken och skeppet: en resa i det förflutna. Pojken Olof växer upp i Stockholm i början av 1620-talet. Han börjar arbeta på skeppsgården där kungens nya, storslagna skepp håller på att ta form och drömmer om att få segla med. Berättelsen bygger både på historiska fakta och fantasi, och tar dig runt i museet på ungefär 35 minuter. 
Audioguiden passar barn i åldrarna 8–12 år, gärna tillsammans med en vuxen. Audioguiden är gratis och finns på svenska och engelska. Du behöver en egen mobil eller surfplatta för att lyssna och gärna hörlurar. Museet har gratis wifi.

Bokstavsjakten
På sex olika platser i museet finns det gömda bokstäver eller ord. Bokstavsjakten hämtar du i informationsdisken och kan vara med och tävla genom att leta reda på de dolda bokstäverna. När du är klar lämnar du in svaret. Kanske just du vinner ett fint pris! Passar för barn från 6 år.  

Spela kvarnspel
På Vasa hittades tre kvarnspel som besättningen hade packat med sig för att ha något att göra på lediga stunder. Men spelet är betydligt äldre än så och väl känt i många länder. Under lovet finns kvarnspel och regler framdukade. Pröva att roa dig som båtsmän på Vasas tid! Passar från cirka 7 år.

Filmer
Lovets alla dagar utom sista söndagen, 5 mars, visas olika filmer om Vasas historia för sportlovslediga barn.

Skulptursöndag 5 mars 
Vasas skulpturer är inte bara dekoration utan rymmer flera olika historier, bland annat från grekisk och romersk mytologi. Under skulptursöndagen på Vasamuseet blir det olika aktiviteter om skulpturerna, till exempel den populära skulpturjakten. 

Uppdrag Vasa
Se filmen om Vasa, lös sedan det kluriga uppdraget tillsammans med familjen eller kompisar! Uppdrag Vasa är en aktivitet för barn och vuxna att göra tillsammans, som tävling eller bara för nöjes skull. Hämta foldern i informationsdisken och gå runt i museet till angivna platser där du får tänka, jämföra, leta, gissa, stega, mäta och väga. Passar bäst för den som sett filmen eller i alla fall har Vasas grundhistoria klart för sig. Från 8 år. 

Familjespåret
Hämta familjespåret i informationsdisken och följ Vasas spännande historia i egen takt. Familjespåret tar dig till utvalda platser i museet och passar för barn från 6 år att göra tillsammans med en vuxen. Förutom på svenska finns spåret även på engelska, tyska, finska, franska, spanska och ryska.

Vasagrisens spår
Efter filmen om Vasagrisen passar det bra att fortsätta i grisen Lindboms spår. Be om en gratis folder i informationsdisken. Följ sedan grisen genom museet och svara på kluriga frågor som är baserade på filmen. I foldern finns också pyssel att fortsätta med hemma. Boken om Vasagrisen finns till försäljning i Vasamuseets butik. Filmen, boken och spåret om Vasagrisen passar allra bäst för de lite yngre barnen tillsammans med en vuxen. Från 3 år.

När

25 februari-5 mars

Pris

Ingår i entréavgiften.
Entré vuxna: 170 kr
Barn & unga 0-18 år: gratis

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Promenad
Från Centralstationen/T-centralen cirka 30 min.
Från tunnelbanestation Karlaplan cirka 10 min.

Cykel
Från city cirka 10 min.

Buss
Buss 67 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.
Buss 69 till hållplats Djurgårdsbron.
Buss 76 till hållplats Djurgårdsbron.

Spårvagn
Spårvagn linje 7 till hållplats Nordiska museet/Vasamuseet.

Färja
Djurgårdsfärjan går från Slussen året om.

Bil
Närmaste p-plats: vid Junibacken eller Gröna Lund. Parkering för rörelsehindrade finns vid Vasamuseets huvudentré.