Från 5 år

Temadag

Tanabata/Öppet tehus

5 juli

Etnografiska museet

TANABATA
Tanabata kommer ursprungligen från den kinesiska legenden om de två ljusstarka stjärnorna, Altair i Örnen och Vega i Lyran. Vega, är en flicka som är väverska och Altair, en pojke som är koherde. De älskade varandra. De hade så roligt tillsammans så de slutade att arbeta. Kungen blev arg och skilde dem åt med Vintergatan. Han tillät dem att träffas endast en gång om året, natten mot den 7 juli.

I Japan firas dagen med att man dekorerar bambugrenar med pappersremsor fyllda med önskningar, poesi och teckningar för att fira återföreningen. Man tror att den önskan som man skriver på pappersremsan kommer att gå i uppfyllelse.

Vi gör våra egna önskeremsor och dekorerar buskarna i Museiparken intill det japanska tehuset.

ÖPPET TEHUS
Medlemmar ur Japanska Thesällskapet finns på plats för att svara på frågor kring teceremoni, tehusets arkitektur och tillhörande trädgård. Det serveras grönt te och kaka på det sätt som brukas under en teceremoni. Öppet tehus är en mer ledig form av en traditionell teceremoni.

Det japanska tehuset Zui-Ki-Tei är placerat i Etnografiska museets park. Vi vill uppmärksamma våra besökare på att vägen till tehuset tyvärr inte är anpassad för personer som inte kan ta sig fram utan hjälpmedel.

 

Ingen förbokning krävs. Biljett köper du i museets entré. Biljetten tar du sedan med dig till tehuset. Begränsat antal personer ryms samtidigt i tehuset, väntan kan förekomma.

ÅRSKORT
KÖP ÅRSKORT HÄR

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

När

12.00-16.00

Pris

Med årskort : 110 kr, utan årskort 150 kr + dagbiljett, under 19 år: 50 kr.

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Buss 69 från Sergels torg, hållplats Museiparken på Gärdet.