Gratis

Alla åldrar

Film

Unga Cinemateket: Barnens filmdag 9 okt

9 oktober

Filmhuset

Söndag 9 oktober öppnar Svenska Filminstitutet dörrarna till Filmhuset, för alla barn! Arrangemanget är kostnadsfritt och pågår klockan 10–17.

Titta på film:
I Bio Victor blir det nypremiär för digitalt restaurerade versioner av Astrid Lindgren-filmatiseringen Tjorven, Båtsman och Moses (1964) och Ingela Magners Selma & Johanna – en roadmovie (1997), om två elvaåringar som rymmer till Strasbourg. Dessutom visas kortfilmspaketet Mera köttbullar!! av Gullspira-vinnaren Johan Hagelbäck. I minibion i Filmhusets bibliotek kan du se ytterligare filmer av Hagelbäck och i Bio Mauritz bjuds det på en ovanlig visning med den tidiga filmapparaturen laterna magica!

Läs mer om Tjorven, Båtsman och Moses här.

Läs mer om Selma & Johanna – en roadmovie här.

Läs mer om Mera köttbullar!! här.

Skapa film, designa egna filmaffischer, recensera film:
Skapa konstfilm genom att måla direkt på filmremsor och se det färdiga resultatet i Bio Victor! Besök flip-book-verkstaden, gör din egen filmaffisch, eller skriv en recension i filmkritikerbåset och få tips av en riktig filmkritiker!

Film bakom kulisserna:
Särskilt för denna dag öppnar Svenska Filminstitutet upp sina arkiv och filmhistoriska rum. Besök filmarkivet där filmerna förvaras i minusgrader, titta in i maskinrummet, se hur gammal film digitaliseras och blir som ny, besök bibliotekets utställning om animatören Johan Hagelbäck och gå en filmisk tipspromenad.

Biljetter:
Kostnadsfria biljetter för samtliga besökare*. Till de guidade turerna behövs biljett (som hämtas ut på plats), då antalet platser är begränsat. Programmet passar särskilt för barn i åldern 5–12 år, men alla är välkomna!

När

9 oktober kl 10-17

Pris

Gratis

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Buss 1, 4, 76 eller tunnelbana till Karlaplan och en liten promenad ner mot Gärdet.