Alla åldrar

Film

Unga Cinemateket: Tre filmer med Helan och Halvan

13 november

Filmhuset

Komikerparet Stan Laurel och Oliver Hardy blev under mitten av 1920-talet kända världen över för sin finurliga slapstick-komik och sina ständigt tjafsande rollfigurer med starkt kontrasterande personligheter – Engelsmannen Laurel, tunn, känslig och mycket naiv, och amerikanen Hardy, en bastant självbelåten retsticka.

I kortfilmen Muntra musikanter (You’re Darn Tootin’, 1928) driver Helan och Halvan en dirigent till vansinne då de har svårt att hålla jämn takt med resten av orkestern och det hela urartar i byxlös kaosdans.

I Hem, kära hem (The Finishing Touch, 1928) får duon 500 dollar för att snabbt färdigställa ett hus, men då ett vilohem ligger granne med bygget blir de tillsagda att hålla sig tysta, vilket är allt annat än lätt om man har ett hus att bygga, och till råga på allt har Helan munnen full med nubb.

I Affär är affär ( Big Business, 1929) arbetar radarparet som julgransförsäljare men tappar humöret när de stöter på en grinig kund och börjar därför demolera hans hem.

Tre filmer med Helan och Halvan ingår i temat ”Unga Cinemateket – Filmhistorien för unga”. På söndagar klockan 14.00 visas allt från svenska klassiker och välkända storfilmer till stumfilm med pianoackompanjemang. Alltid med fri entré för alla under 15 år. I Filmhuset finns också ett kafé med fika, snacks och enklare mat.

I vuxet sällskap är filmer från 7 år tillåtna för barn under 7 år och filmer från 11 år tillåtna från 7 år. Missa inte att alla under 15 år även går gratis på övriga filmer i programmet när åldersgränsen tillåter.

När

13 november kl 14

Pris

Vuxna 100 kr, barn under 15 år gratis.

Bra att veta

Okej med matsäck

Hiss och ramper

Kafé

Restaurang

Skötbord

Hitta hit

Buss 1, 4, 76 eller tunnelbana till Karlaplan och en liten promenad ner mot Gärdet.