Handelsboden

Gammaldags diversehandelsinredning från sekelskiftet 1900 och utställning om handelns historia.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/06/handelsboden.jpg

I Handelsboden kan du se hur en affär kunde se ut i början av 1900-talet. En typisk diversehandel, där man kunde köpa nästan allt, från mat och karameller till porslin, tyger, kläder och skor.

Här kunde man känna alla möjliga lukter; korv, sill, såpa, läder, fotogen, kryddor, snus och medicin. Här fanns fullt av varor och för att få plats med allt hängdes en del varor i taket. Allt handlades över disk. Det tog tid att handla, eftersom allt skulle vägas och mätas upp allt för hand. Pappersstrutar användes inte bara för att förpacka godsaker utan även spik, kryddor och andra småsaker. Det fanns många olika gamla karamellsorter, till exempel roxkarameller, Kungens av Danmark bröstkarameller, ingefärskarameller och brända mandlar.

Handelsboden är en obemannad museimiljö. En utställning visar handelns historia i Sverige och berättar om husets historia.

I vårt besökscenter på Tunnbindaregatan 8, hittar du en stor del av Handelsbodens gamla produktsortiment, inklusive de populära karamellstrutarna.

Handelsbodens byggnadshistoria:

Det här huset, som ursprungligen låg på Storgatan 62, alldeles intill Järntorget, uppfördes sannolikt runt 1674-75 och byggdes senare på med en våning, troligen ca 1734-35. Guldsmeden Samuel Presser ägde huset från 1759 och det var då en typisk hantverkargård, med verkstad i bottenvåningen och bostad i ovanvåningen. Ingången vette mot gården och portlidret hade låsbara dörrar mot gatan. När handlare E G Becker öppnade butik 1864 togs affärsingången upp. Efter Becker hyrdes affären ut till en rad handlare och övertogs 1909 av PH Petri. Huset flyttades till Gamla Linköping 1953. Sockertoppen som i dag hänger ovanför entrén satt tidigare på en affär på Drottninggatan.

Mer info & kontakt:

013-12 11 10, gamlalinkoping@linkoping.se

Öppettider