Tyresta nationalpark

Grönområden

Senast uppdaterad: 2020-05-13

Tider

Öppet dagligen.

Beskrivning
Det är nu många som söker sig ut i naturen och till Tyresta. Naturen är öppen och skogen är stor, men parkeringsplatserna till Tyresta har snabbt blivit fulla, särskilt under dagar med fint väder. Läs mer om de åtgärder Tyresta Nationalpark vidtagit för att minska smittspridningen av Covid-19 på hemsidan. 

Stor nationalpark med riktig urskog fina vandringsleder som passar stora som små.

Tyresta nationalpark och naturreservat består bl a av fin urskog och är ett av de största orörda  skogspartierna i Sverige utanför fjällvärlden. Här finns ett flertal eldstäder med ved utlagd. Längs Barnvagnsslingan på 5 km finns två eldstäder.

I området finns två äventyrsstigar för barn. På Tjäderstigen samlar du bokstäver till ett hemligt lösenord och får diplom på naturum! Och bakom naturum kan du hälsa på hos Allemansråttan, som berättar om saker man kan göra i skogen.

I naturum Nationalparkernas hus finns bildspel och en fin barnvänlig utställning om Sveriges natur.

På helgerna tänds grillen vid lanthandeln. Där finns även korv till försäljning, t ex lammkorv (med kött från Tyresta gård). Gården är ett småskaligt jordbruk med lantraser som rödkulla och roslagsfår.

HITTA HIT

För att komma till Tyresta by, där nationalparkens huvudentré finns, tar du buss 807 eller 809 från Gullmarsplan till hållplats Svartbäcken, vissa turer har anslutning ända fram till Tyresta by. Du kan också åka buss 834 från pendeltågsstation Handen.

Med bil åker du väg 73 mot Nynäshamn, tar av mot Brandbergen och följer sen skyltar mot "Nationalpark".
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Okej med egen matsäckJa
  • SkötbordJa
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • KaféJa
Karta
Allt som händer – Tyresta nationalpark

Redaktionens utvalda favoriter!

Nu har många museer och kulturarrangörer öppnat upp varsamt. Här har vi samlat noggrant utvalda tips ni kan göra ute på stan blandad med härliga aktiviteter att göra ute i naturen.

Till toppen