Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 01 December 2019 14:37

Häng med på Vasamuseets familjespår

Nu går det att upptäcka Vasaskeppets fascinerande utställningar helt på egen hand, med hjälp av museets nya familjespår. Så hugg tag i en folder, följ spåret och lär er mer om Vasas spännande historia.

text: Karin Cedronius foto: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTMHej Karin Schaefer, museipedagog på Vasa­museet! Berätta om ert nya familjespår! 
Familjespåret Upptäck Vasa tillsammans leder besökarna till några av de mest spännande platserna i utställningarna och hjälper till att hitta fram till godbitarna. Som vuxen vill man ju kunna guida barnen runt på museet, men har kanske inte själv all kunskap som krävs. Då hjälper Familje­spåret till att sortera intrycken och ser till att man inte missar några höjdpunkter.  

Hur funkar det?  
Familjespåret är en gratis folder, som alltid finns tillgänglig, oavsett när man besöker museet. I den finns förslag på platser att besöka och uppgifter att lösa. Vi tänker att vuxna och barn tillsammans ska kunna gå på upptäcktsfärd genom Vasas historia via spåret.  

Vad får man göra? 
Man får till exempel i uppdrag att hitta olika saker, känna på något som varit ombord när Vasa seglade och pröva om man vågar stå i en mast. Tanken är att man ska förstå Vasas historia bättre genom att vara aktiv och förhoppningsvis även ha roligt. 

Vilka åldrar passar spåret för?  
Det funkar fint från sex års ålder, men även yngre barn kan ha utbyte av det. Familjespåret passar även bra för barngrupper.  

Har du fler bra Vasatips för barnfamiljer? 
På helg- och lovdagar har vi familjevisningar för barn från fyra år och uppåt. De är lite längre än de vanliga guidade turerna och innehåller alltid taktila inslag. Ofta besöker vi ett upplevelserum där det känns som om man är ombord på Vasa på 1600-talet. Där doftar det tjära och man kan med hjälp av ljud och ljus få känslan av att segla. Sedan har vi barnfilmen Vasagrisen som visas dagligen på fem språk. Till filmen finns det ett särskilt spår för den som vill kunna se de platser på skeppet där grisen var.   
 

Visste du att … 
… ett enda guldföremål har hittats på Vasa, en ring. Den ser du i utställningen Livet ombord. 

… Vasa hade 64 kanoner ombord när hon sjönk, men på museet finns bara tre av dem. Resten bärgades redan på 1600-talet och såldes troligen vidare. 

… Vasa var målad i starka färger. I museet finns en modell som är målad som hon troligen såg ut när hon seglade iväg den 10 augusti 1628. 

… När Vasa grävdes upp hittades flera kilo smör ombord. I ett av smörkärlen fanns till och med ett märke av ett finger!  


Till toppen