Kul läsning från Barn i stan
Intervjuer
Publicerat 01 Juni 2018 00:02

Vems resa?

Illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirséns populära Vem-serie har nu fyllt tio år och då tar en ny generation Vem-djur vid. I sommaraktuella Vems resa? ska lilla Hund åka på semester med sin pappa och Nallegrisen. Det blir semesterunderhållning med lika delar humor och dramatik för stora som små.

text: Lisa Sandegård foto: Stefan TellHej Stina Wirsén! Vad handlar Vems resa? om?
– Lilla Hund har inga syskon, så när de vintertrötta vuxna somnar i första bästa solstol, blir besvikelsen stor. Då dyker en liten igelkott i baddräkt upp … men hon pratar väldigt konstigt … Vems resa? är en berättelse om att man kan leka på alla språk.
 
Vad är Vem-böckerna för slags böcker?
– Vem-böckerna är vardagsrealism i fabelform. Det är de stora ämnena och de känslor som vi alla lever med som ventileras i böckerna. Titlarna säger rätt mycket om innehållet: Vem är död?, Vem blöder?, Vem är borta?, Vems bebis? … I de nya böckerna, där den första Vem-generationen blivit vuxna och nya små har kommit till, finns dramatiken även mellan de stora och de små i högre grad. De nya böckerna har titlar som: Vem är stor?, Vem stör?, Vems syskon? och nu Vems resa?.
 
Varför blev det fler karaktärer?
– Mina egna barn har hunnit bli stora och Vem-världen följer mitt eget liv. Det var dags för Vem-djuren att flytta hemifrån. Jag gläds åt de nya små som kommer, det är väldigt spännande – även för mig! I och med den nya generationen Vem-djur kommer jag att arbeta mer med berättelser över tre generationer. Kanins mammor har blivit pensionärer. Kanin själv har skaffat hipsterskägg och jobbar i förskolan. Ganska snart kommer han att möta kärleken och skaffa ungar ...
 
Vem och varför ska man läsa Vems resa?
– Jag hoppas på att få läsare i tre generationer, mor- och farföräldrar, föräldrar och andra vuxna, samt min huvudmålgrupp – barnen. Vem-böckerna speglar livet. Kanske känner man igen sig, kanske får man lite sällskap på vägen. Vems resa? ska man läsa för att den handlar om allas våra semestrar, men också om att vi kan mötas över språkgränser. Att det inte är farligt eller svårt med nya möten. Varje nytt möte kan vara en resa, om vi är öppna.
 
Har du hunnit tänka på nästa bok än?
Vem finns? heter nästa bok! Gula Katten väntar ungar med en grå Duva. Äggen ska snart kläckas … men allt går inte som planerat. En bok om sorg och om glädje.


Tävla om ett signerat exemplar av bilderboken!


I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen ger vi nu fem läsare möjligheten att vinna varsitt signerat exemplar av nyutkomna Vems resa? av Stina Wirsén.

Tävlingsfråga:
Om vilket vem-djur handlar Vems resa?

Ditt svar samt ditt fullständiga namn och adress mejlas till tavling@barnistan.se senast den 19/8. Vinnarna dras den 20/8 och meddelas per mejl kort därefter. Vinnarnas namn publiceras sedan på Barn i stans blogg. Lycka till!

2018-08-21: Vem vann? Klicka här!


Till toppen