Barn i stans bloggiga blogg
Intervjuer
Publicerat 26 November 2018 09:00

Ylvania – De stulna skuggornas tid

Ylva Hällen har många strängar på sin lyra. I mer än femton års tid har hon skapat populära teveprogram för barn, bland annat Minimello, Ylvania och Superlördag, som hon även har varit programledare för. Dessutom har hon skrivit barnteatermanus, arbetat som regissör, producent, låtskrivare och illustratör. Nu är Ylva Hällen aktuell med den andra delen i sin romansvit om Ylvania. Barn i stan har ringt upp författaren för att få höra mer om fantasyserien.

text: Lisa Sandegård. foto: Stefan Tell. Illustration: Marcus Gunnar Pettersson.

Hej Ylva Hällen! Hur kom Ylvania till?

– Det började med att jag lekte med en toalettrullesfigur tillsammans med mina barn. Figuren fick namnet Vida Nyckelbäraren och så föddes idén till att skapa ett interaktivt äventyr för teve. De tevetittande barnen ombads att skicka in sina egna figurer och berätta lite om dem, och 2009 blev det hela en teveserie; en interaktiv saga där barnen var med och bestämde hur det skulle gå i handlingen och hur allt skulle sluta. Förutom Vida Nyckelbäraren gjorde barnen alla dockorna.

Och namnet Ylvania? Det låter ju lite likt Ylva?

– Ja, det var jag som hade hybris. Nä, jag skojar bara. Det var faktiskt tevetittarna som fick rösta fram namnet på världen. Barnen hade mycket makt över allt i teveserien. I dag tycker jag att det är riktigt kul att det blev Ylvania.


 

Hur tog Ylvania klivet in i böckernas värld?

– När de två säsongerna av teveserien var slut kände jag att Ylvania hade mer att ge. Då dockformatet är lite begränsande, i och med att manus för toarullsfigurer kräver nästan ständig action, blev jag sugen på att ge mer djup och nyanser åt karaktärerna och deras relationer samt göra en berättelse för de lite äldre barnen, så började jag skriva en bok. Det är inte samma story, men den utspelar sig i samma värld och miljö, men ungefär tio år senare. I första tv-serien var Vida Nyckelbäraren ett barn, i andra delen hade hon åldrats nästan tusen år, så i böckerna är hon tusen år gammal, och tillhör något som kallas Äldsterådet.

Berätta om böckerna och vad de handlar om!

– Den första boken börjar med att ett barn i Göteborg får ett brev från Ylvania och blir hämtad av Blixtvinge, Vida Nyckelbärarens drake. I böckerna får vi sedan följa detta barn och tre andra barn med olika krafter, som är utvalda att ingå i den så kallade Väktarstjärnan. Deras uppdrag är att skydda Ylvania från ondskan. Mellan böckerna har det gått ungefär ett år i Ylvania. I första boken blev ett av barnens lillebror förgiftad och bok nummer två börjar med att han fortfarande ligger i koma. Väktarstjärnan vill väcka honom, men Äldsterådet (som också tillhör de goda) avråder, då de tror att ondskan kan väckas igen genom att förgiftningen gjort pojken till en demon …

Vem ska läsa Ylvania – De stulna skuggornas tid och varför?

– Åldern är satt till 6–9 år högläsning av förlaget. Vi har också märkt att den gillas av barn mellan 10 och 12 år som är vana läsare. Barnen i boken är 12–14 år. Jag tycker att man ska läsa boken för att det är en spännande historia, ett ljus i mörkret. Härligt när man får fly verkligheten en stund och läsa om en plats där barn kan vara hjältar. Jag hoppas att barnen ska bli inspirerade av berättelsen; att man klarar mer än man tror om man tror på sig själv och sina vänner.


 

Kommer det flera böcker om Ylvania?

– När jag skrev ettan så hade jag ingen idé om att det skulle bli flera. Men nu har jag precis gett ut tvåan och redan börjat skriva på trean. Jag tänker att det kan bli tre, fyra, fem böcker, men inte en oändlig historia.

Vad händer sedan? Kan det bli en spelfilm?

– Ja, det har jag inte tänkt på, det kanske det kan bli. Berättelserna passar ju verkligen för det. Men vem skulle göra den?

Det är Marcus Gunnar Pettersson som står för de ​ljuvligt säregna illustrationerna i Ylvania-serien, som hjälper till att väcka magin till liv. 
 

filmtajm!

Kolla in Barn i stans film från Ylva Hällens bokrelease här!
 

Ylva Hällen om nya Ylvania from Barn i stan on Vimeo.


Tävling!

TÄVLA OM ETT SIGNERAT EXEMPLAR AV BOKEN!

 
I samarbete med barnboksförlaget Bonnier Carlsen ger vi nu fem läsare möjligheten att vinna varsitt signerat exemplar av nyutkomna Ylvania – De stulna skuggornas tid.

Tävlingsfråga:

Vilken är din favoritbok i genren fantasy och magisk realism?

Ditt svar samt ditt fullständiga namn och adress mejlas till tavling@barnistan.se senast den 28/1 2019. Vinnarna dras den 29/1 och meddelas per mejl kort därefter. Vinnarnas namn publiceras sedan på Barn i stans blogg. Lycka till!

Bonnier Carlsen är ett barnboksförlag som ger ut böcker för barn och unga i alla åldrar, med olika intressen, behov och förmågor.


Till toppen