https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/Helgkoll.png

Rim, rytm och ramsor

Sång, ramsor och lek, men även taktila inslag med fjädrar, såpbubblor och sjalar. Babyrytmik är ett mysigt tillfälle att göra något kul tillsammans med sin bebis. På Dieselverkstaden är de yngsta deltagarna bara ett par månader gamla.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/20180323_barnrytmik_2000x2000_3-e1684831374185.jpg

Små händer som klappar och stora ögon som nyfiket följer de rytmiska rörelserna och gungar med. Babyrytmik är en lustfylld stund för både barn och vuxna och ett tillfälle för de allra minsta att få utforska den egna rösten och kroppen, samtidigt som motorik och språkkänsla tränas upp.

– Rytmik hjälper de yngsta barnen att öka sin musikaliska medvetenhet. Vi använder oss av både rösten, kroppen och rörelser för att förstå musiken, säger Anna Olin som är ansvarig för Dieselverkstadens pedagogiska verksamhet där babyrytmiken ingår.

Droppa in med din bebis

Dieselverkstaden är ett av flera ställen i stan där barn och vuxna kan droppa in för en rolig sångstund tillsammans.

– Vi har tre olika grupper – en för bebisar mellan 0–8 månader, en för bebisar mellan 6–18 månader och en barnrytmikgrupp där barnen kan vara mellan ett och fyra år. Det är bra när man till exempel är föräldraledig med ett yngre syskon men vill gå med båda barnen på någon mysig och rolig aktivitet tillsammans, säger Anna.

Varje tillfälle är 45 minuter långt och gruppen, som består av max 15 barn, leds av Dieselverkstadens pedagog Stina. Med sin gitarr inspirerar och engagerar hon gruppen med sånglekar, rörelser, ramsor, klappar och rytminstrument. Det bjuds på traditionella visor och ramsor, som många föräldrar känner igen från sin egen barndom, men även mycket nytt.

Alla sinnen är med

– I den allra yngsta gruppen är bebisarna så små att allt sker i ett mycket lugnt tempo, där sitter föräldrarna i en ring med barnet framför sig på en kudde. Sedan sjunger vi tillsammans och föräldrarna får med sig en repertoar av sånger, ramsor och visor som de kan använda sig av hemma, berättar Anna och tillägger:

– Vi jobbar inte bara med rösten, utan alla sinnen. Till exempel använder vi oss av sjalar, såpbubblor och fjädrar för att få in det taktila i sångstunden.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2021/11/rytmik2_1500px.jpg

Gosedjur och gung

För de lite äldre barnen är det fortfarande fokus på sånger och ramsor men här kan det även vara inslag av lite enklare danssteg och rörelser så att hela kroppen får vara med.

– Vi kanske går på tå, på häl eller använder gosedjur och dansar med. Allt anpassas efter gruppen.

Närvaro i stunden

Babyrytmik handlar mycket om att vara närvarande i stunden, precis som sitt lilla barn.

– Det gäller att våga släppa allt annat och bara vara med sitt barn i nuet. Att våga sjunga med den röst du har! För ditt barn är just din röst det allra vackraste, det är ju faktiskt den röst de har hört mest av under sina nio månader i magen, säger Anna.

Hos Dieselverstaden kostar ett tillfälle drop-in-barnrytmik 100 kronor per barn med en medföljande vuxen. Om man vill ha med ett syskon kostar det ytterligare 50 kronor. Läs mer och boka biljetterna på dieselverstaden.se. Men var ute i god tid! Babyrytmiken är populär och biljetterna har en rykande åtgång.