https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/355999-scaled.jpg

Experimentera med Beppe och de fyra elementen!

Bygg ditt eget vindkraftverk, flytta vatten med papper eller få elden att hoppa! Beppe Singer är experimentproffset som även är barnens favorit. Nu är han aktuell med en helt ny experimentbok, inspirerad av de fyra elementen! Här garanteras aha-upplevelser för hela familjen. Vi lät Beppe berätta med egna ord om den nya boken.

Den här artikeln är ett samarbete mellan Barn i stan och Bonnier Carlsen
Foto: Stefan Tell

Vem är du?!

Jag heter Beppe Singer och jag har jobbat i många år med att skriva böcker, utveckla experimentlådor och framförallt ta fram och programleda barnprogram, både på SVT, UR, Viaplay och CMORE. Gemensamt för allt jag gör är att jag försöker göra vetenskapen rolig, häpnadsväckande och lättillgänglig för alla. Oavsett ålder. Det ska vara kul att lära sig om hur allt hänger ihop och fungerar. Man ska kavla upp ärmarna och få testa själv.

Grattis! Du är aktuell med en ny bok! Berätta mer!

Min senaste bok i Beppe Testar-serien heter Experiment med fyra element. Det här var en extra rolig bok att göra. Förutom att den innehåller massor med roliga experiment som alla kan testa hemma själva blev den faktiskt riktigt snygg också. Det där har varit något jag, tillsammans med några andra, jobbat hårt med inför varje Beppe Testar-bok. Mycket roligt innehåll samtidigt som bilderna får en att tappa hakan. Den här gången får läsaren möjlighet att testa experiment som är kopplade till de fyra elementen – JORD, VIND ELD och VATTEN. Jag tycker det är ett extra intressant tema att jobba kring. I alla tider har vi människor försökt förstå hur allt hänger ihop. Vad vi och allt runtomkring oss är gjort av. För 2500 år sedan hade den tidens forskare och tänkare kommit fram till att ALLT var uppbyggt av JORD, ELD, VIND och VATTEN. Idag har vi kommit lite längre i de tankarna. Nu pratar vi om atomer och molekyler. Vem vet vad vi kommer fram till i framtiden? Det enda jag vet säkert är att vi måste fortsätta fylla på med nyfikna, kloka människor som frågar frågor. Det är just det jag hoppas på att man känner att man vill göra efter att ha bläddrat i någon av mina böcker.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2024/03/bonnier-beppe-1.png
I Beppe Testar! Experiment med 4 element finns lättlästa instruktioner till experimenten men även Beppes förklaringar till vad som egentligen händer i experimenten.

Barn, böcker och läsning! Vilka tankar har du kring detta?

Idag har böckerna fått konkurrens från andra medier som är väldigt svåra att slå. Kickarna och den direkta belöningen som barn idag kan få av att spela ett spel i mobilen eller scrolla förbi tusentals klipp på sociala medier i rasande takt är svårt att konkurrera med. Så är det bara. Boken har förvandlats från en port in till barnens fantasi till det kanske allra mest långsamma och platta sättet att uppleva saker på för dem. Vilket såklart gör mig både ledsen och orolig. Det viktiga i det här läget, tänker jag, är att inte lägga skulden på våra barn. Att ge dem dåligt samvete för att de spenderar för mycket tid vid sina manicker. Herregud, det är ju vi vuxna som utvecklat tekniken och sedan köpt hem den och lagt den i deras händer. Det är som att teknikprylarna är en stor skål med godis och tryckta böcker är en skål med rå lök. Det är klart att de flesta barn idag hellre väljer godisskålen. Hade jag haft en lösning eller en framtidsspaning hade det varit precis här jag skrivit om den. Men det har jag tyvärr inte…

Det ska vara kul att lära sig om hur allt hänger ihop och fungerar. Man ska kavla upp ärmarna och få testa själv.

Beppe Singer

Har du några bok-tips till Barn i stans läsare?

Just nu har jag två böcker som jag är extra såld på!

Den första heter Saker som nästan ingen vet och är skriven av Bengt Fredrikson och Andreas Palmaer. Den är sprängfylld med märkliga, häpnadsväckande och underhållande fakta om människor och fenomen som man helt enkelt har svårt att tro är på riktigt. Jag har varit tvungen att gå in på nätet flera gånger för att kolla – är detta verkligen sant? Och det är det, visar det sig!

Den andra heter Treasure – Luckan i level 23, skriven av Jenny Bicho. I ärlighetens namn har jag ingen aning om vad den handlar om, men det är det första boken NÅGONSIN som min tio-årige son självmant velat läsa från pärm till pärm. Min son, precis som många andra barn, tycker att läsning är något man blir tvingad till i skolan. Det ska tas tid på hur länge man läser. ”Så – nu har jag läst mina 15 minuter”, brukar jag ofta få höra när min son ”tvingas” till att göra sitt läslovsbingo eller vad det nu kan vara. Men när han fick ett ex av den här boken försvann han plötsligt in på sitt rum, lade sig mysigt på sin säng och bara läste och läste. Jag ska vara helt ärlig och erkänna att jag fällde en tår när jag såg detta för första gången. Tyvärr tog boken slut alldeles för snabbt och han väntar nu med spänning på uppföljaren som ska släppas i maj 2024.

Fakta