https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/orostider.jpg

10 boktips till barn och föräldrar i orostider

I dessa oroliga tider upplever många barn oro och rädsla. Barn i stans kompisar på Bokiño har samlat tio böcker som både barn och vuxna kan dela för att diskutera krig, konflikter och sorg, och samtidigt hitta tröst och vägledning.

Publicerad oktober 2023

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/bocker-om-oro-10-tips-e1709290121397.png

1. Stjärntecknarna

Vanna Rosenberg och Cecilia Heikkilä

I krigets skugga leker barnen Franz och Dora på vinden och utforskar tomma gator. Tillsammans försöker de sprida hopp i en annars mörk och hopplös värld.

2. Mot okänt land

Camilla Lagerqvist

Från en dag till en annan ändras 13-åriga Viivis liv när Ryssland attackerar Finland 1939. Tillsammans med sin syster Tuulikki skickas hon med barntåget till Sverige i hopp om överlevnad. En gripande berättelse om barnens resa under det finska vinterkriget. Mot okänt land är den första delen i bokserien Krigets barn.

3. Så funkar krig och konflikter

Niki Walker

I den här boken upptäcker vi grundorsakerna till krig och konflikter, från familjer till politik. Lär dig att ifrågasätta orättvisor och falsk information med texter av Niki Walker och reportage av journalisten Martin Schibbye.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/bocker-om-oro-10-tips2-e1709290102319.png

4. Stjärnorna ser likadana ut överallt

Marjan Svab och Saga Bergebo

Hala och hennes föräldrar måste fly till Sverige, deras nya hem, och lämna bakom sig mormor, morfar och apelsinlundens doft. I Stjärnorna ser likadana ut överallt får den unga läsaren ta del av en flyktresa samtidigt som den ger vuxna verktyg för att prata med barn om världen.

5. Du har rätt!

Jason Timbuktu Diakité, Matilda Westerman

Du har rätt! är en handbok om barns rättigheter enligt barnkonventionen. Starka berättelser och råd som rör ämnen som rasism, elevrådsengagemang, makt, klass och familjerelationer. Här finner du verktygen för att vara delaktig och påverka din egen vardag, fylld med hopp.

6. Krigsdagböcker 1939-1945

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens krigsdagbok, skriven innan hennes hon slog igenom som författare, ger en personlig inblick i vardagen i krigstidens Stockholm. En gripande skildring av hur världshändelser påverkar oss alla.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/bocker-om-oro-10-tips3.png

7. Vi kommer snart hem igen

Jessica Bab Bonde & Peter Bergting

I denna seriebok delar sex individer med sig av sina gripande berättelser, upplevelser och känslor om Förintelsen. Boken innehåller även en tidslinje, ordlista och lärarhandledning för att underlätta samtal om detta svåra ämne.

8. Det flygande tältet

Rania Issa

I ett flyktingläger lever Kinanah med sina vänner, alla längtar tillbaka till sina hem som de tvingats lämna. En dag dyker pojken Bashir upp i lägret. Trots att han tvingats skiljas från sin familj, använder han sin fantasi för att visa de andra barnen i lägret att världen trots allt kan vara en magisk plats. En berättelse om att vara ett barn på flykt och längtan efter trygghet.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2023/10/bocker-om-oro-10-tips4.png

9. Sabelles röda klänning

Marina Michaelidou-Kadi och Daniela Stamatiadi

Sabelle tvingas fly från sitt hem tillsammans med sin mamma och pappa, och det enda hon kan ta med sig är sin röda klänning – en gåva från hennes mormor. Sabelles röda klänning är en gripande bilderbok om att lämna allt bakom sig och fly, en tidlös och universell berättelse.

10. Systern från havet

Ulf Stark & Stina Wirsén

Sirkka måste resa ensam över havet till ett främmande land där hon inte känner någon. I detta nya land möter hon Margareta, och sakta börjar en vänskap att växa fram. En gripande bilderbok om vänskap i krigets skugga.