https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/01/jonna.jpg

Barnens egen Stephen King

Böckerna om den underbara familjen Kanin har både charmat och fått familjer att bita på naglarna sedan 2007. Bakom den populära bokserien står författaren och illustratören Jonna Björnstjerna.

Foto: Caroline Andersson

Jonna Björnstjerna, som själv älskar skräck, skriver och illustrerar de mysrysiga böckerna om den underbara familjen Kanin. Här får vi möta figurer som mumier, vindspöken, skelett, huvudlösa grisar och inte minst Fru Skräck – som är alltigenom ond. Men hur läskigt får man egentligen skriva för barn?   

– Jag vet inte om jag alltid lyckas med att hålla lagom nivå, ibland blir det kanske för otäckt! Men jag tror att bokformatet passar skräck, för där man kan ta in det otäcka i sin egen takt. Man kan alltid stänga boken och lägga undan den om det blir för mycket. Sen brukar jag alltid ha ett lyckligt slut, det tror jag hjälper för att få ett avslut på det otäcka. Alla får också gärna överleva i berättelsen, och det otäcka visa sig bero på missförstånd snarare än elakhet, säger Jonna Björnstjerna.

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/01/underbara-kaninfamiljer-jonna.jpg
Den underbara familjen Kanin. Illustration ur Rymdskeppet av Jonna Björnstjerna

Den första boken i serien kom ut för snart femton år sedan, och sedan dess har böckerna bara ökat i popularitet. Jonna Björnstjerna gör ofta författarbesök på förskolor och älskar att träffa sina läsare.   

– Jag brukar läsa högt ur en av mina böcker och sen svara på frågor samt rita teckningar med figurer från böckerna som barnen får bestämma. Sen brukar vi göra teckningsuppgifter tillsammans, till exempel hur man ritar någon som ser rädd eller läskig ut. Och så brukar barn och pedagoger visa hur de jobbar med böckerna: teckningar, världar som de byggt upp av kartong, lera och tyg, och hur de använt böckerna för att prata om rädsla och mod. Det är alltid så kul och inspirerande för mig att se hur böckerna får liv på det sättet, i barnens fantasi!

https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/01/kanin-bockerna.jpg
Böcker från vänster: Spöktåget, Mumiens återkomst, Rymdskeppet