https://www.barnistan.se/wp-content/uploads/2022/03/maya-bok-bonnier-carlsen.webp

Bonnier Carlsen ger ut ukrainsk barnbok och skänker intäkterna till Unicef Sverige

Barnboken Maya och hennes vänner av Larysa Denysenko översätts och ges ut i Sverige av Bonnier Carlsen. Intäkterna från boken går oavkortat till Unicef Sverige för att hjälpa barn i Ukraina.

Maya och hennes vänner, av författaren, advokaten och människorättsaktivisten Larysa Denysenko, gavs ursprungligen ut i Ukraina 2017. Boken berättar om Maya och hennes 16 klasskamrater som alla har olika familjesituationer och är en berättelse om vanliga ukrainska barn och deras familjer, och om deras liv i ständigt hot om krig sedan Rysslands ockupation av Krim 2014.

I februari 2022 skrev Denysenko:

”Jag skrev boken om olika ukrainska barn och deras olika familjer 2017 när Ryssland hade erövrat Krim och tillfälligt ockuperat delar av Donetsk och Luhansk. Jag skriver dessa ord från badrummet i mitt hem i Kyiv i dånet från en rysk angripares eld. Jag kan tänka mig att en av Mayas klasskamrater nu ber i ett skyddsrum, en annan skriver ett brev till sin fängslade pappa i Ryssland, och en tredje har redan förlorat en älskad … Krig är alltid mot barn. Med den här texten vill jag skrika till världen att barnen i mitt land behöver internationellt skydd.”

Krig är alltid mot barn

Larysa Denysenko, författare

─ Vi vill ge ut Maya och hennes vänner för att uppmärksamma alla barns rätt att växa upp i ett kärleksfullt och tryggt hem, samtidigt som den fruktansvärda situationen i Ukraina är ett exempel på att så inte är fallet för många. Vi hoppas naturligtvis dessutom att vi kan göra en skillnad för barnen i Ukraina genom att skänka bokens intäkter till förmån för Unicef Sverige, säger Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen.

Maya och hennes vänner är även illustrerad av den ukrainska illustratören Masha Foya och har översatts till svenska av David Szybek. Maya och hennes vänner ges ut som tryckt bok och e-bok den 12 april men finns tillgänglig att förbeställa från Adlibris och Bokus redan idag.